Dan nakon raspoređivanja Kosovske policije, u Kosovskoj Mitrovici mirno

Vesti 09. dec 202209:22 26 komentara

U tri multietnička naselja u severnoj Kosovskoj Mitrovici od jutros je mirno, nema pripadnika Kosovske policije koji su tokom noći došli u ta naselja, javio je reporter N1. Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, tokom večeri ušli su u severni deo Mitrovice, s ciljem, kako je rečeno, da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci.

Prema rečima reportera N1, ulicama su patrolirali policajci Euleksa, ali su se i oni povukli rano jutros.

Danas prepodne viđene su samo redovne patrole policije.

Nema informacija koliko je sinoć došlo policajaca Kosovske policije u severnu Mitrovicu, priča se da ih je bilo između 100 i 200, a rasporedili su se na nekoliko lokacija.

Nije bilo provokacija, građani se jesu okupljali, ali, kako je rekao reporter N1, više zbog informisanja o tome šta se događa i radoznalosti. Jedini incident desio se u selu Srbovac.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković optužio je sinoć kosovskog premijera da je nastavio sa „protivpravnim i nasilnim akcijama“ u cilju okupacije severa Kosova. Najavio je i da će Beograd, zbog svega, „razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare