U vojnoj kovid bolnici Karaburma već popunjeno pola kapaciteta

Vesti 25. jul 202208:20 komentara
lekari, kovid, bolnica
N1

Komandant vojne kovid bolnice Karaburma pukovnik Ivo Udovičić rekao je da je u toj ustanovi već puno pola kapaciteta, a da tek sledi vrhunac talasa sa 10.000 do 15.000 zaraženih na dnevnom nivou.

Pročitajte još:

„Brine me da li će bolnice Karaburma i Batajnica biti dovoljne da zbrinemo pacijente iz Beograda u ovom letnjem periodu, a siguran sam da na jesen nećemo i da će neki veći kliničko-bolnički centri morati da uđu u kovid sistem“, rekao je Udovičić za Kurir.

Prema njegovim rečima, u bolnici VMC Karaburma na lečenju kovida su isključivo ugrožene kategorije – stariji i s pridruženim bolestima „koji nisu primili četvrtu dozu vakcine, iako im je jasno preporučena“.

On je ocenio da će epidemija virusa korona trajati i sledeće godine i da će biti najmanje dva ciklična talasa obolevanja, a dodao je da je veliki problem što taj virus nenormalno mutira i svaka sledeća varijanta napada imuni sistem.

Prema njegovim rečima najugroženiju populaciju nephodno je vakcinisati i tri puta godišnje, jer imunitet traje oko tri meseca, ali kako je dodao, vakcina nije efikasna kao što je bila, mada studije pokazuju da i dalje štiti od težeg oblika bolesti, smrtnog ishoda i postkovida.