Ubijen jedan od napadača na Kosovsku policiju u selu Banjska

Vesti 24. sep 202315:12 56 komentara
kosovo napadači banjska
Kosovo Government/Handout via REUTERS

Kosovska policija saopštila je da je, prema dosadašnjim informacijama, ubijen jedan od napadača koji su se sukobili sa njenim pripadnicima u ataru sela Banjska.

Kosovska policija je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu da je situacija na severu Kosova, u ataru sela Banjska i dalje napeta i da, kako se navodi, kriminalne grupe s vremena na vreme vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu.

„Policijske jedinice su, u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, u odbrani sebe i građana tog područja, prinuđene da reaguju na kriminalne grupe, gde je, prema dosadašnjim informacijama, jedan od napadača ubijen“, navodi se u saopštenju.

Iz Kosovske policije navode da je značajan broj profesionalnih napadača maskiran i odeven u različite uniforme, da su naoružani teškim naoružanjem, zoljama i da imaju oklopno vozilo.

Prištinski mediji, pozivajući se na svoje izvore, javljaju da su u napadu na pripadnike Kosovske policije poginula četiri napadača, i da se ne isključuje mogućnost da su napadači bili pripadnici „Vagner grupacije“, ali agencija Beta potvrdu ove informacije nije mogla da dobije u institucijama Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za medije prikazao snimke osoba naoružanih teškim naoružanjem, koji su sa šest vozila bez registarskih tablica i jednim blindiranim vozilom, u maskirnim uniformama, ušle u manastir Banjska u kome se i oko koga još nalaze.

Kazao je da su oni opkoljeni pripadnicima specijalnih snaga policije Kosova i pozvao ih da se predaju.

Neposredno pre oglašavanja kosovskog premijera, Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić odgovorio je na optužbe Prištine, navodeći da je Kurti „odmah prvi pojurio da optuži Srbe“, a u popodnevnim satima očekuje se obraćanje i predsednika Srbije Aleksanra Vučića.

Opširnije o eskalaciji nasilja na Kosovu čitajte u našem Blogu uživo.