Udovica Teslinog rođaka traži da urna bude u muzeju, nadležni kažu – nema osnova

Vesti 01. avg 202119:33 23 komentara

Udovica poslednjeg Teslinog rođaka Vilijama Terboa, čiji su posmrtni ostaci tri godine u mrtvačnici u Nju Džersiju, traži da njegova urna ide u muzej Nikole Tesle u Beogradu. Bojana Terbo kaže da je poslednja Vilijamova želja bila da počiva pored svog ujaka u muzeju u Beogradu. Iz muzeja kažu da za to nema zakonskih osnova.

Vilijam Terbo bio je unuk Tesline rođene sestre Angeline i sin Nikole Trbojevića, svetski poznatog inženjera, matematičara i pronalazača koji se 1914. godine pridružio Nikoli Tesli. Njegov jedini sin Vilijam bio je najbliži rođak velikog naučnika, koga je upoznao kao desetogodišnjak.

„Uvek je to isticao. Tesla nije hteo da se rukuje kako ne bi dobio neku bakteriju. Pričao je da mu je Tesla svu kosu zamrsio, jer je bio mišljenja da najviše bakterija imaju deca. Toga se sećao. Vilijam je bio jedini živi čovek na planeti koji je lično upoznao i dotakao Teslu“, priča za N1 Vilijamova supruga, Bojana Terbo.

Urna sa Vilijamovim posmrtnim ostacima, koji je preminuo 2018. godine u Nju Džerziju, već tri godine stoji u mrtvačnici u tom američkom gradu.

Pročitajte i:

Pored urne, u Nju Džerziju je i dalje Vilijamova posmrtna maska i otisak njegove desne ruke, koje je tražio da mu se naprave posle smrti, baš kao što je to bio slučaj i sa Teslom.

Vilijamova udovica, Bojana Terbo, kaže za N1 njen suprug nije bio ravan Nikoli Tesli, ali je bio poslednji izdanak njegove loze, i smatra da mu je mesto u Muzeju.

„Pokušala sam preko naše ambasade da dobijem dozvolu kako bi donela njegovu urnu. Ali, oni su meni tražili dlaku u jajetu. I nisam mogla da dobijem sve to. Direktor mrtvačnice mi je rekao da mu je samo potrebno zeleno svetlo, i da će sve ostalo on da završi. Zato je muzeju i poslao mejl. Ali, odgovor je bio da to nije po zakonu i da familija Nikole Tesle ne može da bude u njemu“, priča Bojana Terbo.

Iz Muzeja Nikole Tesle, odgovorili su porodici da ne postoji zakonski osnov za čuvanje posmrtnih ostataka Vilijama Terboa u njemu. I na tome se sve završilo.

Zanimljivo je da su Vilijam i Bojana 2016. godine boravili u Beogradu, gde su bili gosti patrijarha Irinija i tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„Bili smo i kod patrijarha na slavi. I kod predsednika Nikolića. Tada je urna trebala da se prenese iz muzeja u Hram Svetog Save. Moj suprug se nije složio sa tim. I na tome se završilo“, ispričala je Terbo.

Vilijam Terbo je diplomirao na Univerzitetu Perdu u Indijani i mnogo godina proveo u raketnoj i svemirskoj industriji. Radio je i za NASA. Kasnije je sve do penzionisanja radio na razvijanju usluga vezanih za prenos podataka u međunarodnim komunikacijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare