Udovičić: Uprkos rastu broja novozaraženih, manje hospitalizovanih od očekivanog

Vesti 09. avg 202208:45 > 09:01 3 komentara
N1/arhiva

Bez obzira na to što broj novozaraženih kovidom raste na dnevnom nivou, broj hospitalizovanih na teritoriji Beograda, uključujući i bolnicu u Batajnici, nešto je manji od očekivanog, izjavio je za TV Pink komandant Vojne kovid bolnice Karaburma, Ivo Udovičić.

Udovičić je rekao da je u Vojnoj bolnici Karaburma trenutno hospitalizovano 37 kovid pacijenata, od kojih su petoro na intenzivnoj nezi, a četiri na respiratoru.

„Prvi put se susrećemo sa epidemijskim talasom u julu i avgustu i to verovatno ima uticaj na ovaj talas zaražavanja, s obzirom na to da se društvene aktivnosti obavljaju napolju, kao i da su mnogi Beograđani na odmoru van grada“, ukazao je Udovičić.

On očekuje da će takva epidemijska situacija produžiti tokom avgusta i praktično spojiti sa jesenjim talasom.

„To nam daje priliku da zdravstveno osoblje iskoristi odmore sada i napuni baterije za predstojeći talas“, ocenio je Udovičić i pozvao da se posebno obrati pažnja na sprovođenje preventivnih mera u zdravstvenim ustanovama koje nisu kovid bolnice.

Mnogo je veća smrtnost kod pacijenata koji dolaze u Karaburmu iz ne-kovid bolnica, nego kod pacijenata koji dolaze od kuće, naglasio je Udovičić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare