Udruženja osudila intervju u Informeru, iz tabloida poručuju – to je novinarstvo

Vesti 29. sep 202219:10 12 komentara

Informer ponizio žrtve, uznemirio javnost a intervju pokazao nemoć države, neke su od reakcija nakon što je ovaj list objavio intervju sa višestrukim silovateljem. Iz ovog tabloida poručuju da je u pitanju novinarski posao ali stručna udruženja ukazuju da se na ovaj način se ponovo oživljava trauma žrtava i širi strah.

Važno je očuvati dostojanstvo žrtava, ukazuje Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

„Velika količina straha se probudila kod žena, veliki osećaj nezaštićenosti, nebezbednosti i nekako tog poniženja zapravo da mi u medijima imamo priliku na nekoj naslovnoj strani da čitamo detalje krivičnog dela kakvo je silovanje“, navodi Pavlović.

Povezane vesti

Informer ponizio žrtve i uznemirio javnost, poručuje Savet za štampu.

„List Informer prekršio je više tačaka Kodeksa novinara Srbije i – suprotno načelu odgovornosti medija – ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce. Pozivamo redakciju Informera da u svom radu počne da poštuje profesionalne standarde, ljudska prava ljudi o kojima izveštavaju i da se, pre svega, vodi javnim interesom“, kaže se u saopštenju ove organizacije.

U Informeru tvrde – u pitanju je novinarstvo.

„Ako pišemo o njemu, mi smo dužni kao novinari da stanemo i razgovaramo sa njim“, istakla je novinarka Informera Jelena Rafailović.

„Naši razlozi su bili ‚sklonite ovog čoveka sa ulice'“, dodao je glavni i odgovorni urednik ovog lista Dragan J. Vučićević.

Ne bi se složili u Udruženju novinara Srbije, koji poručuju da neprofesionalnost s pravom iritira čitaoce i javnost. To ipak, kažu, nije razlog za fizičko razračunavanje sa vlasnikom Informera.

„Udruženje novinara Srbije (UNS) razume i podržava proteste građana zbog neprofesionalnog, senzacionalističog intervjua sa višestrukim silovateljem objavljenim u Informeru kojim se ponovo traumatizuju žrtve zločina, ali ne odobrava bilo kakav pokušaj nasilja kao odgovor na novinarski neprofesionalizam“, stoji u saopštenju UNS-a.

Protest, Informer, silovatelj, intervju, serijski silovatelj, naslovna strana
N1

Raskrikavanje: Za tri godine preko 800 lažnih, manipulativnih i neutemeljenih vesti

Za tri godine, od 2019. do kraja 2021, preko 800 lažnih, manipulativnih i neutemeljenih vesti imao je Informer samo na naslovnicama, pokazuje istraživanje portala Raskrikavanje.

Ili opisno rečeno u Istraživanju saveta za štampu za period jul-decembar 2021. godine: krše se odredbe Kodeksa koje se tiču neosnovanih optužbi, neproverenih tvrdnji, političkog svrstavanja, pa i potpirivanja međunacionalne netrpeljivosti. U tekstovima sa crne hronike list se povremeno trudi da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i štiti privatnost građana, ali ne i kada je reč o slučajevima koji su privukli veću pažnju javnosti.

Takav slučaj je, izgleda, bio višestruki silovatelj.

Intervjui sa osuđenicima koji se rade u svetu imaju za cilj da pokažu da je država sposobna da ih stavi na višegodišnje kazne a da su građani sigurni, poručuje Tamara Tripić.

„Ovaj intervju je najveći šamar ovog vlasti jer pokazuje nemoć države. Ovaj intervju izaziva kod građana nemoć. Oni ne mogu da se oslone na institucije jer taj čovek šeta slobodno a sam kaže na šta je spreman. Taj intervju izaziva smao jednu konfuziju, haos i nemoć. Nemoć države – ne nemoć građana“, ocenjuje Tamara Tripić iz organizacije Mreža za demokratski dijalog.

A kolika je moć građana i građanki kada se solidarišu pokazao je primer Irana, gde danima traju protesti solidarnosti sa ubijenim ženama, podseća Trivić i daje tome svoj doprinos.

„Ja ću sada da vežem kosu zato što imamo posla… Ona žena što je poginula je vezala kosu i otišla…“, poručila je Trivić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare