Udruženje „Bela čaplja“ Vučiću: Hajde da se ne zezamo – život nije Instagram

Vesti 05. jun 202213:11 > 14:11 22 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane sa Instagrama da na adresu e-pošte [email protected] šalju fotografije najlepših predela Srbije kako bismo, kako je naveo, na najbolji način promovisali jedinstvenu lepotu naše zemlje. "Ljudi godinu i više dana protestuju zato što žele da sačuvaju svoja prirodna dobra. Svedoci smo da nam se uništavaju nacionalni parkovi, reke i plodna zemlja... Čemu onda najlepša slika za Instagram? Hajde da se ne zezamo. Život nije Instagram", poručila je ekološka aktivistkinja iz udruženja "Bela čaplja" Ana Džakić u Novom danu N1 sa obale Dunava u Krnjači, zagađene pet ambalažama i plastikom.

Ana Džakić je, inače, jedna od aktivistkinja koja je krajem prošlog meseca na Bari Reva dočekala nemačkog hemičara i profesionalnog plivača Andreasa Fata koji, u okviru projekta „Clear Danube“ pliva Dunavom, od njegovog izvora do Crnog mora, kako bi ispitao nivo njegovog zagađenja.

Povezane vesti:

Fat je u svom istraživanju posvećen ispitivanju zagađenja ove reke mikroplastikom, ali je u izjavi za novine „Nova“ konstatovao da je u Beogradu bio prinuđen da izađe iz vode i taj deo reke pređe na brodu da se, kako je naveo, ne bi zarazio jer se uplašio za svoje zdravlje i život.

„Bio sam u go…ma. Možda zvuči ružno kad tako kažem, ali tokom plivanja Dunavom u Beogradu, fekalije su bile svuda oko mene. Žalosno je kako vam izgledaju reke, to ogromno bogatstvo, koje je sada opasno, zbog bakterija koje šire zarazu. Ne mogu da shvatim da ne postoje sistemi za prečišćavanje i da su za Beograđane reke isto što i deponija“, rekao je Fat za list Nova.

Ana Džakić kaže da shvata Fatovu zabrinutost i kaže da bi svi trebalo da reaguju na njegove reči upozorenja.

„Profesor Fat je čovek iz Nemačke, ja sam iz Srbije… Za njih je to katastrofa, a mi bismo trebali da ga poslušamo i počnemo da radimo, jer ćemo ostati bez ribe i živog sveta u ovoj reci“, kaže ona.

Dodaje da za posetu profesora Fata državni zvaničnici u Srbiji nisu pokazali interesovanje, što nije bio slučaj u drugim državama kroz koje je prolazio, iako su im aktivisti upućivali obaveštenja i pozive.

„Razumela sam to tako kao da im nije stalo. Ako misliš da ćeš da ubediš ljude da ti je stalo do životne sredine tako što ćeš da napraviš konkurs za fotografiju na Instagramu, ja se izvinjavam, mene to ne može da ubedi, to je neozbiljno. Da mi nismo sačekali Fata na Revi, on bi prošao kroz Beograd kao kroz neku zonu sumraka“, kaže Ana Džakić.

Ona je rekla i da je Fat, osim na fekalije, upozorio i na mikroplastiku koja, usled taloženja u Dunavu, do Crnog mora dolazi u četiri tone.

„Veći procenat organskog zagađenja se nalazi u Dunavu, na teritoriji Beograda, što znači da se otpadne vode ne prečišćavaju, to je što se tiče države. A što se tiče nas, građana, videćete masu i masu pet ambalaža. Komentari građana su, takođe, bili veoma čudni u odnosu na Fata, šta je on, ko je on da nam kaže, naša svest je i dalje na tom nivou…“, rekla je Ana Džakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare