Udruženje: Referendum istorijski trenutak u razvoju demokratije u Srbiji

Vesti 17. jan 202219:08 1 komentar
Shutterstock

Alumni klub Pravosudne akademije, strukovno udruženje sudija, tužilaca i polaznika Pravosudne akademije (AKPA) pozdravilo je odluku građana Srbije koji su se na referendumu odlučili da potvrde Akt o promeni Ustava.

U saopštenju je ocenjeno da je ovo istorijski trenutak u razvoju demokratije u Srbiji, jer je prvi put uređenje pravosuđa bila tema neposrednog izjašnjavanja građana.

Kako je navedeno u saopštenju nekadašnjih polaznika Pravosudne akademije, juče je okončan dugogodišnji proces u koji je uložena velika energija i u kojem su se predstavila različita gledišta i predlagala brojna rešenja.

„Jučerašnja odluka će onemogućiti sprovodjenje reizbora više stotina sudija i tužilaca koji trenutno obavljaju funkcije na probnom mandatu i oni će odmah po proglašenju Akta o promeni Ustava stupiti na stalne funkcije“, navela je AKPA.

Uz ocenu da promene moraju da obezbede nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, AKPA je navela da će dalji efekti ustavnih izmena ipak sačekati donošenje pravosudnih zakona koji će konkretizovati ustavna rešenja.

„Zakoni će rešiti konkretna pitanja načina izbora sudija i tužilaca, uloge Pravosudne akademije, pitanje pred kojim organom će sudije i tužioci polagati zakletvu, da li će postojati jasne garancije materijalnog statusa kako za vreme vršenja pravosudne funkcije tako i nakon njenog prestanka u toku penzije,“ navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare