Udruženje: Sud utvrdio diskriminaciju pripadnika gej populacije u Sandžaku

Vesti 15. apr 202115:13 4 komentara
N1

Viši sud u Novom Pazaru usvojio je tužbu 11 aktivistkinja i Udruženja "Impuls" iz Tutina i utvrdio diskriminaciju koju je nad njima učinio restoran "Ras" na Pazarištu i Jasmin Šemsović iz Novog Pazara, saopštilo je danas to udruženje.

Kako se navodi, ova odluka suda je značajna za ostvarivanje ljudskih prava i zaštitu onih koja ta prava brane, a koji se sve češće nalaze na udaru različitih desno orijentisanih pojedinaca i grupa.

Povezane vesti:

„Vlasnik restorana je tužiljama, učesnicama Festivala ženskog prijateljstva u avgustu 2019. godine otkazao unapred rezervisanu večeru zbog diskriminatorskog stava da pripadaju gej populaciji i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije“, navodi se u presudi.

Smatraju da je odluka Višeg suda u Novom Pazaru veliki korak u primeni zakona iz oblasti ljudskih prava, jer je sud utvrdio da su restoran „Ras“ i Jasmin Šemsović izvršili četiri oblika teške diskriminacije kada su tužilje uznemiravali i prema njima ponižavajuće postupali, te ih diskriminisali u pružanju javnih usluga na osnovu pola i na osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije.

U okviru Festivala ženskog prijateljstva „Pobuna je ženska“, koju godinama unazad u Tutinu organizuje Udruženje „Impuls“, učesnice nisu mogle da dodju u restoran „Ras“ na unapred rezervisanu i dogovorenu večeru, jer je vlasnik restorana odlučio da ih ne primi u restoran, zbog pretpostavke da je reč o LGBT osobama, a „takvim osobama je zabranjen pristup“.

Otkazivanje gostoprimstva pratile su laži, uvrede, omalovažavanje, vredjanje i pozivanje na nasilje nad aktivistkinjama. Zbog toga su se one odmah obratile svim nadležnim državnim institucijama, kao i organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Udruženje „Impuls“ podnelo je najpre pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, a u postupku po pritužbi 4. februara 2020. doneto je mišljenje kojim je utvrdjeno da je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, a počiniocu je naloženo da uputi pisano izvinjenje i o tome obavesti Poverenika. To se do danas nije dogodilo.

„U sudskom postupku koji je jedanaest učesnica pokrenulo pred novopazarskim Višim sudom utvrdjeno je da su diskriminisane i da je prema njima postupano nezakonito. Ovakva odluka mogla bi da označi prekretnicu u tumačenju i tretiranju ljudskih prava u Srbiji, posebno u trenutku napetih i narastajućih društvenih podela i polarizacija“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare