Udruženje traži registar obolelih od multiple skleroze, Grujičić podržava

Vesti 07. feb 202319:55
Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su sa predstavnicima Udruženja MS platforma o načinima unapređenja lečenja pacijenata obolelih od multiple skleroze i neophodnosti formiranja centralnog registra obolelih od te bolesti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Premijerka Brnabić prvi put se sastala sa udruženjem MS platforma 2019. godine, nakon čega je inicirano uvođenje inovativne terapije. Na današnjem sastanku, saslušala je argumente i poručila predstavnicima Udruženja da u Ministarstvu zdravlja imaju adekvatnog sagovornika, navodi se u saopštenju.

Ministarka Grujičić podržala je predlog Udruženja da se u najkraćem roku formira centralni registar obolelih i dodala da će za te pacijente ubuduće biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije, kao i sastanak sa Republičkom stručnom komisijom povodom trenutnih uslova za primenu različitih tipova terapija.

Ministarka je istakla da je lečenje multiple skleroze u Srbiji u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje Evropske Unije u okruženju, a da je značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen u poslednje četiri godine godine, a od 2022. godine, omogućeno da se injekciona terapija započinje ne samo u neurološkim klinikama četiri Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak neuroloških odeljenja zdravstvenih centara i opštih bolnica. Takođe, veliki značaj je i u tome što su izmenjeni i kriterijumi koji su omogućili da se sa adekvatnom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018. godine, rekli su na sastanku u Vladi Srbije da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, koja je uzakala na značaj uvođenja inovativnih terapija i njihove efikasnosti u lečenju pacijenata, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar