UG: Od kad Telekom i Telenor odlučuju kada sme da se podnese krivična prijava?

Vesti 09. apr 202113:20 1 komentar
Promo

Kompanije SBB i United Media podnele su krivičnu prijavu protiv Telekom Srbija a.d. Beograd i Telenor d.o.o. Beograd i odgovornih lica u tim kompanijama, da bi bile sigurne da će njihovi interesi biti zaštićeni pred nadležnim tužilaštvom, a imajući u vidu da se po službenoj dužnosti nije pokrenuo postupak, iako je bilo dovoljno materijalnih dokaza koji su ukazivali da je zaključen restriktivni sporazum kojim se vrši podela tržišta, navodi se u saopštenju United Grupe (UG).

Kako se dodaje, „sinhronizovanim napadom na United Grupu u vidu saopštenja i optužbi, očigledno je da Telekom i Telenor smatraju suprotno postojećim zakonima Srbije, da oštećeni ne smeju da podnesu krivičnu prijavu“.

Povezano:

United Grupa smatra da detaljni navodi krivične prijave koji su podneti nadležnom tužilaštvu mogu samo da služe pravilnom utvrđivanju svih činjenica u krivičnom postupku, kao i da su u interesu građana Srbije.

„Samo postojanje krivičnog dela zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229 stav 1 Krivičnog zakonika, pokazuje da se Srbija obavezala na standarde evropskog prava, imajući u vidu da ga je inkorporirala u isti. Čak i u baznim dokumentima koji regulišu funkcionisanje Evropske unije naglašeno je da su svaka odluka, sporazum ili usaglašeno ponašanje koje može uticati ili koje ima za cilj da se spreči, ograniči ili izigra konkurencija, zabranjeni“, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju iz UG, međunarodno pravo i pravo Srbije su saglasni da sporazumi nisu samo jedan pisani ugovor koji neki tržišni učesnici formalno zaključe, već čak i da usmeni sporazumi kojima se vrši restrikcija na tržištu nisu dozvoljeni.

United grupa podseća javnost da se u dokumentima Telekoma jasno navodi da je cilj saradnje između Telekoma i Telenora da se „…stavi tačka na poslovanje United Media kao i SBB-a u Srbiji… potpuno urušavanje, potiskivanje sa tržišta i konačno slamanje SBB-a… onemogućavanje finansiranja medija United Grupe“.

Dokument Telekoma u kome se kao benefit saradnje sa Telenorom navodi i „konačno slamanje SBB-a“

Dokumenta jasno govore da je reč o strateškom planu usaglašenog nastupa kompanija Telekom i Telenor u cilju potiskivanja trećeg učesnika, zbog čega kompanije SBB i United Media imaju legitimno pravo da podnesu krivičnu prijavu, što su i učinile, navodi se u saopštenju i dodaje: „Apsurdne su sve optužbe Telekoma i Telenora, jer oni svakako ne mogu da odlučuju kada će biti podneta krivična prijava, a još manje da unapred presuđuju da li je osnovana ili ne, svakako ne mogu da ocenjuju da li prijava predstavlja kršenje zakona ili pritisak na institucije“.

Nadamo se da u današnjoj Srbiji Telekom i Telenor ne mogu da određuju ko ima status oštećenog lica, koja su zakonska prava tih lica u podnošenju krivičnih prijava, već su to zakoni Republike Srbije i nadležni sudovi i tužilaštva, zaključuje se u saopštenju United Grupe.

N1 je deo United Medie, koja posluje u okviru United Grupe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare