Ugašen požar kod vojne kompanije Sloboda, radnicima rečeno da ne dolaze na posao

Vesti 21. jun 202107:19 > 16:40 26 komentara
požar Sloboda Čačak
Tanjug/RINA/Ivan Nikolić

Radnici kompanije "Sloboda" u kojoj se preksinoć desila eksplozija a sinoć požar, neće dolaziti na posao do daljeg, rekli su zaposleni. Prema njihovim navodima, situacija u toj fabrici se smirila, požar koji je izbio je ugašen, ali zbog njihove bezbednosti nadležni su im rekli da do konačnog smirivanja situacije ostanu kod svojih kuća. Dva helikoptera Vojske Srbije angažovana su na preventivnom polivanju terena vodom.

Većina evakuisanih meštana uglavnom su se vratili u svoje domove, a grad Čačak je formirao komisiju koja će evidentirati štetu nastalu kao posedica eksplozije.

povezane vesti

Požar iznad vojne kompanije Sloboda u Čačku lokalizovan je intervencijom vatrogasnih ekipa sinoć oko 22.00, rečeno je agenicji Beta u nadležnim službama.

Tokom noći organizovano je dežurstvo na više pozicija u okolini brda kojim se širio požar, a dežurale su vatrogasne ekipe Sektora za vanredne situacije i vatrogasci fabrike Sloboda.

Iz sinidikata „Sloga“ navode da je požar posledica eksplozije. „Ti ostaci rastinja, kojje je svakako suvo i dolazi do tinjanja ponekad se zapli i to lako naše vatrogasne ekipe lokalizuju i gase i drže pod kontorlom“, kaže Draško Milovanković iz sindikata za Tanjug.

Helikopteri preventivno vodom polivaju teren

Dodaje i da je predviđeno da se teren kvasi zbog visokih temperatura koje ne idu u prilog situaciji. Na preventivnom polivanju terena vodom  angažovana su dva helikoptera Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Potvrđeno je i da radnici neće do dalje da rade s obzirom na drugu eksploziju koja se dogodila i tokom koje je pričinjena veća materijalna šteta.

„Imali smo tri povređena radnika. Dva su zadržana u bolnici i očekujemo danas da će da ih optuste kući, zadobili su lakše telesne povrede, posekotine od stakla“, kaže Milovanković iz „Sloge“ i dodaju da su popucala stakla od detonacije.

Požar je uznemirio građane koji žive u okolini fabrike i još strahuju posle snažne eksplozije u jednom od fabričkih magacina koja se dogodila prethodne večeri, kada su lakaše povrede zadobila tri radnika, a više desetina porodica evakuisano.

Izvor: Tanjug

Desetak Čačana u nedelju je protestovalo ispred zgrade Gradske uprave zbog niza eksplozija koje su se u poslednje vreme dogadjale u Kompaniji Sloboda i od gradskih i republičkih vlasti zatražili da se utvrde uzroci eksplozija i kazne odgovorni.

Građani su na protestu nosili parole na kojima je pisalo „Sloboda je skupa“ i „Građani Čačka su poslednja rupa na svirali profita, a javašluk nam je glavni poslodavac“.

I Beta je prenela nezvanične informacije da su radnici dobili obaveštenje da ne dolaze na posao jer fabrika neće raditi do daljeg.

Sindikat Sloga: Ozbiljni problemi

Posle serije eksplozija u čačanskoj Slobodi, sada je već očigledno da ta kompanija ima ozbiljnih problema sa bezbednom proizvodnjom, zastarelom opremom i nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom, ukazuje danas u saopštenju Sindikat industrijskih radnika Sloga.

Eksplozije u čačanskoj Slobodi, kako se napominje, „ozbiljno nas upozoravaju da nam je odbrambena industrija u katastrofalnom stanju i da bi proizvodnju barutnih i eksplozivnih proizvoda trebalo odmah zaustaviti kako bi se spasili životi radnika i imovina građana oko objekata proizvodnje“.

Nažalost, dodaje se u saopštenju, ovo nije izolovan slučaj, „već je on vidljiv i u celokupnoj namenskoj industriji koja se godinama unazad od strane tajkuna i u sprezi sa političarima opasno pljačka i čerupa“.

S druge strane, ulaganja u bezbednost radnika i proizvodnih pogona su na minimumu ili ih nema, konstatuje se u saopštenju i podseća da je „afera Krušik školski primer pljačke koja je još uvek bez epiloga“.

Ona se „direktno povezujed sa vrhom države, odnosno aktuelnim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem“, naglašava Sloga.

„Da ima razloga za zabrinutost zbog (ne)bezbednosti radnika u celokupnoj namenskoj“, ovaj sindikat ističe „neverovatan primer oholosti, neodgovornosti i bahatosti u kompaniji Milan Blagojević u Lučanima“.

U toj kompaniji i dalje „rukovodi Radoš Milovanović, direktor koji je još 2004. godine penzionisan, ali je kroz menadžerski ugovor sa Ministarstvom odbrane i dalje na čelu fabrike, iako je pod njegovim upravljanjem do sada smrtno stradalo više od 20 radnika“, zaključuje Sloga.

„Čačak je naš“: Čačani odbijaju da budu žrtvovani kao građani Černobila

Opoziciona Grupa građana „Čačak je naš“ u Skupštini Čačka zatražila je od gradskog rukovodstva da od nadležnog ministarstva traži hitnu smenu menadžmenta vojne Kompanije Sloboda zbog tri incidenta i istakla da „Čačani odbijaju da budu žrtvovani kao građani Černobila“.

„Ako do hitne smene ne dođe, znači da republička vlast zna da pravi uzroci eksplozija prevazilaze ingerencije rukovodstva i da je to u domenu visoke politike. U tom slučaju treba da znaju da je vreme hladnog rata prošlo i da građani Čačka neće da budu isto što i žrtvovani stanovnici Černobila“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Grupe građana Dragan Bisenić naveo je da je eksplozija u fabrici Sloboda, koja se dogodila u subotu uveče oko 20 časova, treći akcident za vreme mandata aktuelnog rukovodstva te fabrike.

„Posle trećeg akcidenta ili četvrtog ako se računa i zagađenje reke Zapadna Morava, očekujemo da gradsko rukovodstvo, koje je dosad bilo bolećivo na aktuelni menadžment Slobode, traži od resornog ministarstva hitnu smenu rukovodstva fabrike bez obzira na istragu koja će se u međuvremenu voditi“, navodi se u saopštenju.

Ta Grupa građana ocenila je i da se ekonomski interesi koje fabrika donosi gradu moraju staviti na stranu kada su životi radnika i građana u pitanju, i istakla da od odluka koje će biti donete u narednim danima zavisi i njihov zaključak mogućeg uzroka ponovljenih akcidenata u fabrici Sloboda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare