Ugljanin i Kamberi kod Kurtija, traže reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu

Vesti 04. feb 202317:17 20 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je predstavnike bošnjačke i albanske zajednice, koji žive u Srbiji, a koji su zatražili reciprocitet u pravima koje imaju Srbi na Kosovu.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, iz delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka na sastanku kod premijera su bili predsednik Sulejman Ugljanin poslanici Enis Imamović i Selma Kučević i poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije demokratskog delovanja Šaip Kamberi, koji su Kurtija informisali o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Kurti ih je informisao o elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve“, naglasio je Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

„Imamović, Kučević i Kamberi su zajedno sa Ugljaninom istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovci u Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare