Ugljanin: Nema razgovora sa Vučićem dok ne prizna genocid u Srebrenici

Vesti 21. jul 202215:54 komentara
Anadolija/ Medin Halilović

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je svaki razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nemoguć dok se ne usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici i ne kazne oni koji ga negiraju.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru poručio da će SDA Sandžaka odbijati pozive na razgovore i učestvovanje u Vladi Srbije sve dok se ti zahtevi ne ispune.

Povezane vesti

„SDA Sandžaka nema mogućnosti da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, da kazni ratne zločince koji su ubijali Bošnjake u Sandžaku, da kazni negatore genocida u Srebrenici i one koji afirmišu ratne zločince, ali ima snage da odbije razgovor sa onima koji to mogu, a ne žele da učine. Vučić to može, ali ne želi da učini“, kazao je Ugljanin.

On je istakao da je sa rukovodstvom Partije za demokratsko delovanje, koja predstavlja Albance koji žive na jugu Srbije, dogovorio saradnju u parlamentu, i da je pozvao na razgovore poslanike drugih manjinskih partija i opozicionih stranaka demokratske orijentacije o formiranju manjinske poslaničke grupe.

„Osnovni principi za te razgovore su uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti, evropske i NATO integracije, donošenje zakona o lustraciji, rešavanje sporova sa susednim državama, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i podrška Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj državi ravnorpavnih naroda“, izjavio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka pozvao je Bošnjake da na budućem popisu stanovništva iskažu svoj nacionalni identitet, dodajući da jedva čeka izbore za Bošnjačke nacionalno vijeće.

„Mi smo imali stravične, katastrofalne, nesagledive posledice jer je jedna politička opcija u Sandžaku pozivala Bošnjake da ne izlaze na popis i zbog toga ih se preko 30.000 nije upisalo. Imamo nesagledive posledice u sredstvima koja dobijamo od države i u pravima, u razvoju grada, od školstva i zdravstva do komunalne infrastrukture“, dodao je Ugljanin.