Ugljanin: Očekujem izvinjenje Vučića i Ružića prosvetarima kojima su pretili

Vesti 03. sep 202118:52 60 komentara
N1

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da se izvine prosvetnim radnicima kojima su pretili, kao i deci i njihovim roditeljima.

Kako se navodi u saopštenju njegove stranke, on je ocenio da „nametanje srpske nacionalne himne“ deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja „najgrublji cilj pokušaja asimilacije u cilju promene identiteta“.

Povezane vesti

„Šta treba deca bošnjačke nacionalnosti da pevaju, da ne bih sada govorio delove himne, ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvete i predsednik Srbije, pa neka vide ima li smisla da bilo koje dete druge nacionalnosti glasno peva, čita i da se moli za ovo“, naveo je Ugljanin.

On je istakao da je jedan od ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, „promena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije, uključujući i promene zastave i himne u one koje bi svi građani osećali svojim“.

„Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20 odsto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i delimično u Sandžaku“, ocenio je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamernu zloupotrebu državničke funkcije, ocenjujući da su te „neprimerene izjave u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke dece i prosvetnih radnika u Sandžaku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare