Uhapšene dve osobe osumnjičene za poresku utaju i pranje novca

Vesti 02. feb 202315:491 komentar
hapšenje, policija, privođenje, pritvor
Shutterstock

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su O. K. (59), odgovorno lice PD „Oki NP gradnja“ doo Novi Pazar, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i pranje novca, kao i S. K. (63), odgovorno lice PD „Hana 20“ doo Novi Pazar, osumnjičenog za krivična dela poreska utaja u pomaganju i pranje novca.

„Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv četiri osobe – faktički odgovornog lica PD „Bojan promet“ doo Kosovska Mitrovica, odgovornog lica PR „Dušan kop“ Erdeč i PD „Dušan kop gradnja“ doo Kragujevac, odgovornog lica jednog auto-placa u Kragujevcu i odgovornog lica „Duško Kuburić PR“ Loznica“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, sumnja se da je O. K., od 2020. do 2022. godine, radi izbegavanja poreskih obaveza po osnovu poreza na dobit i poreza na prihod od kapitala, u dogovoru sa odgovornim licima PD „Bojan promet“, PR „Dušan kop“ Erdeč i PD „Dušan kop gradnja“, „Duško Kuburić PR“ i PD „Hana 20“, primio veći broj fiktivnih računa za usluge koje nisu izvršene, a na osnovu kojih je njihovim privrednim društvima i preduzetničkim radnjama isplatio ukupno 192.818.391 dinar, lažno prikazujući trošak u poslovanju.

„Sumnja se da su potom odgovorna lica privrednih društava i preduzetničkih radnji lično ili posredstvom odgovornog lica jednog auto-placa, podizala novac sa računa, uzimala unapred dogovorenu proviziju, a ostatak predavala na ruke O. K“, dodaje se u saopštenju.

Na taj način O. K. je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije za 53.954.882 dinara.

„Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, do sada su u vezi sa izvršenjem krivičnih dela navedene kriminalne grupe, podneli šest krivičnih prijava protiv 16 osoba zbog sumnje da su izvršile veći broj krivičnih dela poreska utaja i pranje novca. Oni se terete da su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist od 1.531.209.587 dinara i utajili porez u iznosu od 746.609.760 dinara“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar