Bivši čelnici Štrpca uhapšeni zbog bespravne gradnje, akcija i u Prištini

Vesti 21. dec 202110:04 > 12:48 26 komentara
Printscreen/Kallxo

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu saopštilo je da je uhapšen bivši predsednika opštine Štrpce i još devet službenika zbog, kako se navodi, bespravne gradnje, preneo je RTK2. Portparol Policije Kosova Daut Hodža izjavio je da se deo akcije, koja je preduzeta po nalogu Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, sprovodi i u Prištini.

U saopštenju se navodi da Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji sa Kosovskom policijom, odnosno Upravom za teške zločine u Prištini sprovodi akciju u opštini Štrpce.

REAKCIJE IZ BEOGRADA:

Do sada je po nalogu državnog tužioca uhapšeno 10 osumnjičenih, među kojima su bivši predsednik opštine Štrpce, direktor urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća zbog sumnje da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita i zloupotreba službenog položaja, navodi se u saopštenju.

Kako je javio dopisnik RTS, akcija policije u Štrpcu počela je jutros pre šest časova, a prema nezvaničnim izvorima akcije je izvedena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja mita u vezi sa građevinskim dozvolama i radovima na Brezovici.

Prema pisanju pojedinih medija na albanskom jeziku, policija je pretresla više od 10 lokacija, imanja i kuća bivšeg predsednika opštine Štrpce i drugih visokih opštinskih službenika.

Akcija se sprovodi i u Prištini

Portparol Policije Kosova Daut Hodža izjavio je da je deo akcije koja je preduzeta po nalogu Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, na osnovu koje su jutros izvršena hapšenja u Štrpcu, i akcija koja se sprovodi u Prištini.

„Kosovska policija je u procesu policijske akcije u regionu Uroševca i Prištine i za sada ne možemo da pružimo druge informacije“, rekao je Hodža.

Novinar Internews Kosova Krešnik Gaši, koji ovaj slučaj istražuje već više od godinu dana, izjavio je za N1 da akcija nije zavšrena, i da će ona verovatno biti nastavljena, odnosno da se mogu očekivati hapšenja ljudi na nivou izvršne vlasti na Kosovu, tj. vlade i ministarstava.

Zgrada opštine blokirana, građani uznemireni

Portal KoSSev javlja da je zgrada opštine u Štrpcu još uvek blokirana i da su unutra pripadnici kosovske policije, koji od ranih jutarnjih sati sprovode akciju.

Ispred zgrade se nalazi aktuelni gradonačelnik Dalibor Jevtić, koji posmatra, saznaje KoSSev. Radnici ove opštine od jutros takođe ne mogu da odu na svoja radna mesta, te i oni posmatraju šta se dešava sa nešto veće udaljenosti.

Prema istom izvoru, stanovništvo u ovoj većinski srpskoj opštini je uznemireno, a posebno usled nedostatka informacija, uključujući i same radnike opštine. Ipak, situacija je za sada mirna.

„Koliko vi znate, znamo i mi“

Informacije u vezi sa akcijom Kosovske policije u Štrpcu, ne znaju ni lokalni novinari, odnosno znaju samo ono što su mediji u Prištini na albanskom objavili, rekao je za KoSSev direktor TV Herca Bojan Mladenović.

„Koliko vi znate, znamo i mi. Mogu samo da vam kažem ono što smo videli u medijima na albanskom – da se akcija sprovodi u saradnji sa tužilaštvom u Uroševcu, da su neki uhapšeni“, kazao je Milovanović.

On nije mogao da potvrdi ime uhapšenog bivšeg gradonačelnika Štrpca.

Milovanović je takođe kazao da su kosovske policijske snage u većem broju prisutne u ovom mestu od jutros.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare