Uhapšeno šestoro aktivista na Šodrošu, odblokiran prolaz kamionu

Vesti 24. mar 202313:29 > 15:19 23 komentara

Pripadnici novosadske interventne policije uhapsili su aktiviste koji su pokušali da blokiraju put kamionu koji je došao da pokupi trupce oborenih stabala na Šodrošu, tako što su seli pred njega.

Među šestoro uhapšenih su i Brajan Brković iz građanskog pokreta „Bravo“, kao i Mladen Cvijetić i Radivoj Jovović iz novosadske kancelarije „Zajedno“.

Nakon što su aktivisti uhapšeni, kamion je prošao i započet je utovar trupaca.

Aktivista kojih je od jutros bilo u malom broju, sada gotovo da i nema, ali je i dalje prisutan veliki broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Prethodno je u ranim jutarnjim časovima jedna aktivistkinja privedena, ali je potom puštena, piše 021.rs.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je ranije da nisu uočene nezakonitosti. Izvršni direktor za šumarstvo „Vojvodinašuma“ Marko Marinković rekao je da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta.

Napomenuo je da je za seču označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Inistitutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode

Sedam aktivista dobilo je prekršajne prijave.

Aktivisti Šodroš surivor kampa od 22. marta brane drveće na Šodrošu od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Jutros je, tokom seče drveća, oko 8.40 došlo do manjeg sukoba policije i aktivista, koji se protive seči, kada je jedan policajac pokušao da uzme zastavu od njih.

Aktivisti tvrde da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode gaze rešenja koja su sami izdali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare