Ujedinjeni protiv kovida: Nestorović grubo povredio odredbe Etičkog kodeksa

Vesti 09. feb 202110:47 > 16:49 9 komentara
N1

U vreme pandemije virusa korona, koja i danas traje, dr (Branimir) Nestorović je, kao član Kriznog štaba i lično iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i pronosio poluistine, saopštili su danas članovi organizacije Ujedinjeni protiv kovida (UPK) povodom prijave Sudu časti.

Nestorović nije bio jedini koji je tokom pandemije kršio Etički kodeks Lekarske komore Srbije (LKS), on je samo prvi protiv koga je Udruženje UPK podnelo prijavu LKS, naglasili su u saopštenju.

povezane vesti

Ujedinjeni protiv kovida podneli su juče prijavu protiv Nestorovića Prvostepenom sudu časti Lekarske komore Beograd zbog povrede Etičkog kodeksa LKS.

U današnjem saopštenju povodom te prijave, UPK citiraju brojne Nestorovićeve izjave, od one o „smešnom“ virusu, i pozivu u evropsko žarište epidemije, u Milano radi šopinga, pa do, kako kažu, kulminacije početkom februara ove godine kada je jednom tabloidu izjavio da „smo glumili epidemiju, sve sa koronom je izmišljeno. Testiranje ne vredi ništa, kao ni vakcinacija, a od KOVID se ne umire“.

Ocenjuju da je Nestorović grubo, „štaviše osiono“, povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa.

„Počev od obaveze lekara da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije , preko obaveze da doprinosi prevenciji bolesti, kao i suzbijanju zaostalosti, praznoverja i nadrilekarstva, neumerenog i nekritičnog sticanja sopstvene ličnosti i profesionalne aktivnosti, koje je suprotno lekarskom pozivu, preko nekritičkog objavljivanja i propagiranja nedovoljno proverenih dijagnostičkih, terapijskih i drugih metoda lečenja do kršenja obaveze lekara da se suprotstavi nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima u oblasti dijagnostike i lečenja i da o tome obavesti nadležne organe i institucije“, kažu u UPK.

Nastavićemo da se, pravnim sredstvima koja su na raspolaganju, borimo protiv akata i radnji kršenja lekarske etike i profesionalnih stavova i standarda koje su usvojile ugledne i verodostojne međunarodne medicinske institucije, kao i zakonodavstvo i ostala medicinska normativa Srbije, poručili su iz UPK.

Redakciji N1 naknadno se javila dr Jasmina Kukobat, specijalista opšte hirurgije, koja je rekla da je član UPK i zatražila da objavimo njeno „izuzeće“ od ove odluke UPK.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare