UPK o Pravilniku LKS: Sramota, deci preminulih lekara samo 40.000 rsd godišnje

Vesti 26. sep 202212:19 3 komentara
lekari, kovid, bolnica
N1

Udruženje lekara ’’Ujedinjeni protiv kovida’’ (UPK) je saopštilo da su prošle nedelje svi lekari članovi Lekarske komore Srbije (LKS) obavešteni o novom Pravilniku o solidarnoj pomoći članovima LKS i članovima njihovih užih porodica, u kome između ostalog stoji da se deci preminulih lekara dodeljuje novčana pomoć od 40.000 dinara godišnje.

Udruženje u saopštenju podseća da je u nekoliko navrata javno insistiralo na osnivanju Fondacije koja bi služila za stipendiranje školovanja dece kolega preminulih od i za vreme pandemije kovida 19, a koja bi nosila ime preminulog kolege, anesteziologa dr Nenada Maksimovića i bila finansirana sredstvima LKS.

Pročitajte još:

Međutim, dodaju da su neprijatno iznenađeni donetim Pravilnikom kojim se, osim navedenog iznosa, predviđa i da se ta pomoć prima do navršenog punoletstva, kao i da se dokumentacija povodom dodeljivanja pomoći mora predati unutar šest meseci od smrti, navodeći da postoje slučajevi preminulih kolega u 2020. i 2021.

„Novo/staro rukovodstvo LKS, bez trunke stida, nastavlja sa direktnim ponižavanjem i vređanjem inteligencije svih svojih kolega“, ocenjuje se u saopštenju.

UPK dodaje da je, po izveštaju revizora koji je javno dostupan, samo u prvoj godini pandemije, 2020. godine, na zarade i naknade zarada, funkcionera i zaposlenih u LKS potrošeno više od 700.000 evra.

„Na troškove ugostiteljskih usluga i reprezentacije je potrošeno više od 19.000 evra u toj godini. Poređenja radi, dete preminule koleginice rođeno u toj godini, po ovom pravilniku, dobiće do 18. godine manje od šest hiljada evra“, navodi UPK.

UPK ukazuje da Pravilnik „ukazuje na stepene korumpiranosti u LKS koja se skriva iza glomazne administracije koja donosi odluke koje nisu u interesu profesije već očigledno u nekim partikularnim ličnim interesima“.

„Ljudi u telima LKS treba da se dozovu pameti, sete se zakletve koju su položili i pomisle da tamo negde, iako od njih očigledno daleko, postoje neka deca koja su ostala bez roditelja. Ti roditelji su im bili koleginice i kolege, preminuli su u dve možda najteže godine od kako postoji lekarski poziv na ovim prostorima, i tim ljudima smo svi pojedinačno dužni. Toj deci smo dužni. Zato Fondacija za stipendiranje školovanja dece lekara ‘dr Nenad Maksimović’ mora biti osnovana i finansirana iz sredstava LKS. Inače se samoukinite, ‘kolege'“, poručili su Ujedinjeni protiv kovida.