Ujedinjenje opozicije i pokreta protiv Rio Tinta: Gorući ekološki problem

Vesti 05. okt 202122:45 > 06. okt 2021 10:12 30 komentara

Više ekoloških pokreta, udruženja i političkih stranka potpisalo je Društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploataciji i preradi minerala jadarita u Srbiji. Poručuju da je to samo jedan od gorućih ekoloških problema koji mora da se zaustavi, kako bi se sprečila ekološka katastrofa.

Kako bi se australijskom rudarskom gigantu Rio Tintu stalo na put – u nameri da počne eksploataciju jadarita – 30 opozicionih stranaka, ekoloških pokreta i udruženja – stavilo je potpis na takozvani Društveni sporazum.

„Ovaj sporazum predstavlja ujedinjenje opozicije i građana u borbi protiv kobne politike Srpske napredne stranke i PR-a Rio Tinta koji je prerušen u predsednika Srbije“, poručila je Lidija Martinović iz Pokreta slobodna Srbija.

Povezane vesti:

„Mislim da je ovo jedno od najvažnijih i gorućih pitanja u Srbiji, gde bi se 11 odsto teritorije Srbije praktično pretvorilo u rudnik“, dodao je Dušan Tufegdžić iz Pokreta Buđenje.

Podaci pokazuju da mnoge strane kompanije planiraju istraživanja u Loznici, Valjevu, Požegi, Rekovcu, Boljevcu, Vranju i Gornjem Milanovcu, nakon čega bi trebalo da usledi iskopavanje rude. Potpisnici Društevnog sporazuma upozoravaju da to nije konačna lista mesta u Srbiji kojima preti ekološka katastrofa.

„Na dvadeset lokacija se planira istraživanje i kopanje litijuma, zamislite samo koje će to kosekvence i posledice po ovu životnu sredinu i ovu zemlju da napravi, to je ono što mi ne smemo da dozvolimo“, kaže Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde.

„Sve ovo što čujete u medijima preko Zorane Mihajlović je čista laž i propaganda, sve te priče o nekom sjajnom projektu koji će doneti prosperitet je samo propagandna mantra Rio Tinta, koju ona detaljno spovodi“, smatra Ivana Parlić iz Narodne stranke.

Vlada Srbije i jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu Rio Tinto – su pre četiri godine potpisale memorandum koji predviđa da iskopavanja u dolini Jadra kod Loznice počnu 2023.

Predstavnici pojedinih poketa poručuju da je tako nešto nedopustivo.

„Da bi opet neka nova deca suta mogla da prave male Ustave i male brane na slobodnom Jadru, a da bi smo mi mogli da im otpevamo – Ala je lep ovaj svet, onde potok, onde cvet, tamo njiva, tamo sad, evo sunca, evo hlad – za to se borimo“, rekao je Vladimir Vuletić iz Pokreta Crno na belo.

Ministarstvo zaštite životne sredine do sada nije preciziralo da li bi otvaranje rudnika moglo da napravi ekološku katastrofu, kao ni da li su povodom toga uradili studiju o proceni rizika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare