UKC Niš se oglasio o preminuloj radnici: Nekoliko dana imala slične tegobe

Vesti 10. mar 202311:43 14 komentara
Univerzitetski klinički centar Niš, kc niš,
N1

Univerzitetski klinički centar (UKC) Niš oglasio se povodom smrti radnice turske kompanije Aster tekstil A.I. (39) koja je preminula u petak, 3. marta, od posledica akutnog infarkta koji je doživela na radnom mestu. Iz UKC Niš navode da je A.I. primljena je na Kliniku za kardiologiju UKC Niš, nakon što joj je pozlilo na radnom mestu, ali da je i pored preduzetih mera - otvorene koronarne arterije, kardiopulmonalne reanimacije, i cirulatorne i respiratorne podrške - došlo do smrtnog ishoda.

„Dobija se podatak da je više puta u nekoliko prethodnih dana, pacijentkinja imala slične tegobe ali nikada takvog inteziteta. Bolovi pri prijemu su bili razarajući bolovi iza grudne kosti. Inicijalno urađen ultrazvuk srca pokazao je težak pad pumpne funkcije srca sa ejekcionom frakcijom od svega 25 odsto (normalno je oko 70 odsto)“, ističu iz Kliničkog centra.

Pacijentkinja je, kako se dodaje, smesta prebačena u angiosalu gde je obezbeđena podrška anesteziologa. Na urađenoj koronarografiji videla se teška tromboza glavnog stable leve koronarne arterije, verovatno izazvana spontanom disekcijom, odnosno cepanjem arterije, navodi se u saopštenju.

„Uspešno su plasirana dva stenta i arterija je otvorena. Tokom procedure primetni su znaci električne i hemodinamske nestabilnosti, pa je pacijentkinji postavljen i privremeni pejsmejker. U dva maha urađena je kardiopulmonalna reanimacija zbog električne nestabilnosti koja je ugrožavala pacijentkinju“, stoji u saopštenju UKC Niš.

Ističe se da je i pored preduzetih mera – otvorene koronarne arterije, kardiopulmonalne reanimacije, i cirulatorne i respiratorne podrške – došlo do smrtnog ishoda.

Nesrećna žena se nešto ranije tog dana požalila da joj je loše, ali joj, kako tvrdi sagovornica portala N1, nadređeni nisu dopustili da napusti fabričku halu da bi se javila lekaru.

Iz Aster tekstila su, međutim, za N1 demantovali te navode tvrdeći da je koleginica iz neposrednog radnog okruženja preminule radnice „primetila da A.I. deluje slabo, zbog čega ju je pitala da obavesti nadređene u kompaniji, kao i da pozovu Hitnu pomoć, s čime se A.I. nije složila“.

Tragičan slučaj u fabrici Aster tekstil dogodila se svega šest dana nakon što je radnica fabrike Leoni u Kraljevu preminula usled povreda zadobijenih na radu. Radnik te fabrike (ime i prezime poznati redakciji) rekao je za portal N1 da se radnica kraljevačkog Leonija nekoliko dana pre nego što je umrla onesvestila na poslu, dok u toj kompaniji tvrde da se žena povredila „prilikom slučajnog spoticanja i pada“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare