Ukinut kućni pritvor Radonjiću i Romiću, država mora da plati odštetu

Vesti 21. apr 202310:56 > 15:28 13 komentara
Tanjug/ Zoran Žestić (Ratko Romić, desno)

Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora - "nanogice" nekadašnjim pripadnicima Resora državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, optuženim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Pročitajte još:

Prema oceni Apelacionog suda, s obzirom da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna.

Navedeno je da, i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je procesna mera do sada egzistirala.

Tanjug/ Zoran Žestić (Milan Radonjić)

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora.

Zbog toga je Evropski sud odlučio da država Srbija treba Radonjiću i Romiću da isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete.

Njih dvojica žalila su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora.

Matić: Apelaciono veće preuzima odgovornost

„Iako nisam video rešenje Apelacionog veća očekivao sam ovakvu odluku, posle nepravosnažne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Veće koje je donelo ovu odluku preuzima i svu odgovornost za sve što se može dogoditi puštanjem iz kućnog pritvora Romića i Radonjića“, kaže predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

On smatra da suđenje optuženima za ubistvo nepotrebno dugo traje i da očekuje da će konačna presuda biti ili potvrđujuća kada je reč o visini kazne ili veća kao što je to i tražio tužilac.

„Iako sam izuzetno uznemiren ovom odlukom i osećam da će javnost u Srbiji takođe biti izuzetno uznemirena, nadam se da ova odluke nikako neće uticati na proces donošenje presude i da je isključivo vezana za probleme koji su proizvedeni neefikasnim sudskim procesom“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare