Ukinut pritvor Zoranu Marjanoviću

Vesti 03. okt 202315:29 5 komentara
Dragan Mujan/Nova.rs

Zoranu Marjanoviću, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, ukinut je pritvor, saopštio je Apelacioni sud.

Pritvor je, objašnjeno je u saopštenju drugostepenog suda, najstroža mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Apelacioni sud je odluku doneo „imajući u vidu da se kritični događaj desio 2. aprila 2016. godine, pre više od sedam godina, te da je okrivljeni lišen slobode tek 15. septembra 2017. godine i da se u pritvoru nalazio do 12. jula 2018. godine kada mu je pritvor ukinut, a zatim da mu je ponovo određen pritvor po objavljivanju nepravnosnažne presude“, navodi se u saopštenju.

Precizirali su da, i pored značajnog interesovanja za ovo suđenje, o kojem je nesporno izveštavao veliki broj štampanih i elektronskih medija, činjenice i okolnosti koje se odnose na sam način izvršenja dela i težinu posledice tog dela, protekom vremena od izvršenja su izgubile na intenzitetu i značaju da bi u ovoj fazi postupka dovele do uznemirenja javnosti i ugrožavanja nesmetanog i pravičnog vođenja tog krivičnog postupka.

Imajući u vidu navedeno, Apelacioni sud je našao da je opravdan predlog branilaca okrivljenog da mu se ukine pritvor i odmah pusti na slobodu.

Podsetimo, Marjanović je u julu 2022. godine proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

Tužilaštvo je dokazalo da je okrivljeni u vreme izvršenja krivičnog dela postupao u stanju uračunljivosti i da je krivično delo izvršio sa direktnim umišljajem, jer je bio svestan šta čini kada je ošećenoj zadao osam rana po glavi, sa osam udaraca metalnim predmetom, koje su u vreme nanošenja, u svom ukupnom sadejstvu, predstavljale bezuslovno smrtonosnu povredu, što je on i hteo“, stoji u saopštenju koje je ranije objavilo tužilaštvo.

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu odbio je u junu ove godine zahtev odbrane osuđenog za izuzeće jednog od članova sudskog veća Apelacionog suda koje odlučuje o žalbama na prvostepenu presudu. Marjanovićev branilac Stefan Jokić je tražio izuzeće sudije Rastka Popovića, zbog, kako je naveo, sumnje u njegovu pristrasnost, a jer je on suprug ministarke pravde Maje Popović

Uskoro opširnije…


Pogledajte još: