Ukrajina traži izručenje bivšeg obaveštajca uhapšenog u Srbiji

Vesti 21. okt 202207:21 2 komentara
lisice hapšenje
Shutterstock/ilustracija

Ukrajina je od Beograda tražila izručenje Andreja Naumova, bivšeg generala i visokog funkcionera Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), koji je uhapšen u Srbiji zbog sumnje za pranje novca.

„Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu postupa u predmetu ukrajinskog državljanina Andreja Naumova po molbi za izručenje Ukrajini“, rekao je sudija Miško Radivojević, portparol Višeg suda u Nišu u pisanom odgovoru za BBC.

Povezana vest

Naumova je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski proglasio za izdajnika i oduzeo mu čin. On je Ukrajinu napustio samo nekoliko sati pre napada Rusije 24. februara.

Iz Mađarske je u Srbiju ušao regularno, a zaputio se u Tursku. Kada je 7. juna pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju, kod sebe je imao više od 600.000 evra i 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje vredno 6.500 evra. Osim Naumova policija je privela i nemačkog državljanina Aleksandera Aksta.

Ukrajinski Državni istražni biro je saopštio da je Naumov počinio delo veleizdaje, a ubrzo su iz njegove bivše službe SBU saopštili da je Naumov mogao Rusima da šalje podatke o bezbednosnim sistemima u zoni isključenja u Černobilju, gde je jedno vreme bio rukovodilac.

Pojedini mediji preneli su da se za Naumova interesuje i Rusija, te da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prilikom zvanične posete Moskvi razgovarao o njegovom izručenju sa sektretarom za nacionalnu bezbednost Nikolajem Patruševim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare