Ukrajinska ambasada: Podržavamo suverenitet i evropske težnje Srbije

Vesti 04. okt 202212:19 31 komentara
Pixabay

Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji saopštila je da "ima čast da ponovi da je stav Ukrajine u pogledu teritorijalnog integriteta Republike Srbije principijelan, stabilan i dobro poznat". "Ukrajina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije", saopštila je ambasada.

Povezana vest

Dodaje se i da Ukrajina podržava evropski izbor i evropske težnje zemlje partnera Srbije.

„Podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navodi se u saopštenju.

Ambasada dodaje i da smatra „neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi ‘kosovski presedan’ za pokušaje da legitimiše agresiju Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu“.

Podsećamo, jučerašnju izjavu ambasadora ukrajine Volodimir Tolkača za N1 kritikovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da su „strane diplomate, ako misle da je vreme da bahato vrše pritisak na našu zemlju, izabrale pogrešan trenutak“.

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovorio ukrajinskom ambasadoru rečima da ne može da se seti „ukrajinskog zahteva za posebnu sednicu SB UN ili uvođenja sankcija agresorima na Srbiju“.

Naime, Tolkač je u ponedeljak u emisiji N1 Studio Live izjavio da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. „Hteli bismo da vidimo Srbiju u okviru prijatelja i saveznika i teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije“, rekao je ambasador za N1.

Komentari (31)

Vidi sve komentare