Španija i Francuska ublažile uslove za ulazak građana Srbije u te zemlje

Vesti 28. jun 202115:45 4 komentara
Turisti, plaža, more, Španija
REUTERS/Jon Nazca

Državama koje su dodatno ublažile uslove za ulazak građana Srbije pridružile su se Španija i Francuska, u koje mogu da uđu i oni koji nisu vakcinisani protiv kovida-19. Kako propisuju vlade tih država, ulazak državljana zemalja sa takozvane zelene liste, među kojima je i Srbija, dozvoljen je i sa negativnim PCR ili antigenskim testom.

Španija još od 7. juna prihvata sve vakcine osim Sputnjika V, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Novost je da građani Srbije mogu da putuju u Španiju i ukoliko prilože negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati, kao i uz potvrdu o preležanom kovidu u poslednjih 180 dana, objavilo je Ministarstvo zdravlja Španije.

Deci do 12 godina nije potreban negativan PCR ili antigenski test, niti potvrda o preležanom kovidu, ali moraju da poseduju QR kod. Svi putnici, pre ulaska u Španiju, moraju da popune obrazac zdravstvene kontrole putem internet adrese www.spth.gob.es ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Povezane vesti:

Za razliku od Španije, Francuska ne dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su preležali infekciju kovid-19 ukoliko ne prilože negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata. Negativan PCR ili antigenski test obavezan je i za državljane Srbije koji se nisu vakcinisali ili su se vakcinisali vakcinama Sinofarm i Sputnjik V, kao i za decu stariju od 11 godina.

Građanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama Fajzer ili AstraZeneka priznaje se dokaz o izvršenoj vakcinaciji, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije. Važno je napomenuti i da su svi putnici dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju.

Putovanja u Hrvatsku i Sloveniju bez ograničenja

Podsetimo, državljani Srbije od 25. juna mogu da uđu bez ograničenja u Hrvatsku, odnosno ulazak je omogućen pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Kako je objavljeno na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji niti negativan PCR test na koronavirus.

Državljani Srbije mogu da putuju i u Sloveniju, bez određivanja karantina i posedovanja testova ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska u tu državu najmanje pet dana neprekidno boravili u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji sa zelene liste epidemiološki sigurnih država. Kako su za portal N1 objasnili u Ambasadi Slovenije u Beogradu, dokaz da je osoba pre ulaska u Sloveniju najmanje pet dana neprekidno boravila u državi koja nije na crvenoj ili tamnocrvenoj listi mogu biti pečati u pasošu.

U Egipat mogu i vakcinisani bilo kojom vakcinom

Uslove za ulazak u zemlju prethodno je ublažio i Egipat, u koji od 24. juna mogu da uđu i putnici koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Negativan PCR test nije potreban ukoliko putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 sa validnim QR kodom, a Egipat priznaje vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna.

Ukoliko planirate da provedete odmor u inostranstvu, pročitajte detaljne informacije o tome šta je potrebno za ulazak u 12 država u kojima letuje najveći broj građana Srbije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare