Ekipa N1 proverila da li u Srbiju može da se uđe bez PCR testa i karantina

Vesti 22. apr 202108:01 > 08:27 54 komentara
N1

”Imate tri mogućnosti – jedna je PCR test, druga je potvrda da ste revakcinisani u Srbiji, a treća da idete u samoizolaciju”, rečenica je koju nam je izdeklamovao policajac na graničnom prelazu Batrovci kada smo ga upitali šta će nam biti potrebno od ”kovid dokumenata” po povratku u Srbiju.

Na rutinski postavljeno pitanje gde putujemo, odgovorili smo samo ”službeno u Hrvatsku”, bez detaljisanja. Nismo pomenuli da smo novinari na zadatku, jer nam se učinilo da bi taj podatak mogao da utiče negativno na spontanost razgovora. Igramo na kartu neobaveštenosti, sve u pokušaju da prikupimo što više informacija ”iz prve ruke”.

N1: Moram li imati test i ako sam preležao kovid? Imam i antitela…

Policajac: Verujem, ali ne priznajemo ništa. Ići ćete onda u samoizolaciju deset dana, dobićete imejl adresu na koju treba da pišete u roku od 24 sata. Recite im da imate potvrdu da ste preležali koronu, pa nek oni reše da li vas isključuju iz samoizolacije. Mi ovde možemo samo da vas uvedemo u sistem da ste ušli u Srbiju bez testa, a vi se onda s njima dogovarate šta dalje.

N1: A šta ako bih otišao u Bosnu, pa odande ušao u Srbiju?

Policajac: Dosad je moglo da se ide tamo, trebalo bi da možete proći onuda bez testa. Onda vam je najbezbolnije da idete na Bosnu. Svakakvih mogućnosti ima…

Hvala na savetu, uzvraćamo ljubazno.

”Kad im kažete da ste preležali koronu i da imate antitela, mislim da bi trebalo da vam ponište samoizolaciju. Ne znam kako postupaju, nemamo nikakvu povratnu informaciju šta su ljudi doživeli kad su stigli do njih”, rekao nam je policajac pre nego što nam je poželeo srećan put.

Povezane vesti

Na hrvatskoj granici svega sedam-osam automobila. Očekivanje da ćemo nikad brže preći granicu izneverilo nas je već posle desetak minuta, koliko je bilo potrebno da se pomerimo za tek jednu dužinu auta. Četrdesetak minuta kasnije dobijamo novog uniformisanog sagovornika, kojem smo morali da pokažemo radni nalog, bez kojeg ne bismo ni mogli da uđemo u Hrvatsku.

”Sačekajte da vidim da li ste vi novinari u izuzećima. Zdravstveni, pogranični, pomorci, tranzit, školovanje…“, nabraja policajac čitajući spisak onih za koje ne važe ograničenja.

Nadajući se da nas neće pronaći na toj listi jer nam onda možda neće tražiti ništa od hrpe dokumenata koje smo spremili, dovikujemo ”nismo, nismo”.

”Ma, negde sam pročitao to ‘novinari‘… možda iz EU kad se ulazi”, uporan je golobradi policajac u nameri da nas pusti bez suvišne papirologije.

Ulazak u Hrvatsku uz pozitivan test ili lekarsko uverenje

Najzad odustaje od traženja tog famoznog člana koji je ”negde video” i prelazi na neophodne formalnosti.

”Priznajemo negativan PCR ili antigenski test, koji nisu stariji od 48 sati, vakcinaciju ako je prošlo najmanje 14 dana od primanja druge doze, pozitivan PCR ili brzi antigenski test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana, kao i lekarsku potvrdu da ste preboleli kovid”, naveo nam je policajac sve mogućnosti za ulazak u Hrvatsku za nas iz ”trećih zemalja”.

Naivno pitamo da li i priznaju i test na antitela. Dobijamo očekivano negativan odgovor, pa prelazimo na sledeći papir. Dajemo mu potvrdu lekara, u kojoj piše da je pacijent preležao kovid-19 pre dva meseca, sa navođenjem datuma kada je urađen antigenski test.

”E, to može”, kao da mu je laknulo.

N1

Nastavljamo sa propitivanjem, kad smo već u mogućnosti. Dajemo mu izveštaj lekara specijaliste sa prvog pregleda nakon dobijanja pozitivnog rezultata antigenskog testa. Čita od reči do reči, preskače neke latinske izraze, ali zaključuje da to što piše ”nije validno”.

”Ovo vam ništa ne znači. Ovo vam kaže samo koje ste simptome imali, šta vam je lekar dao za terapiju i da je antigenski test pozitivan, ali ne piše datum kad je napravljen. Najbolje bi bilo kad biste imali taj test”, savetuje nas policajac.

Pružamo mu i poslednji papir koji smo pripremili – pozitivan antigenski test.

”Znači, nemate brige, samo ova dva papira nosite sa sobom. Ja vam preporučujem da ponesete oba, ništa vas ne košta”, odgovara na pitanje da li je neophodno da imamo i lekarsku potvrdu i pozitivan test.

Objašnjava nam da ta dva papira, kao dokaz o preležanom kovidu, možemo da koristimo 180 dana od datuma kada je urađen test. Nakon što smo dobili iscrpne odgovore na sva moguća pitanja u vezi sa dokumentacijom potrebnom za ulazak u Hrvatsku, prolazimo odokativnu carinsku kontrolu i nastavljamo put.

„Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, iz svih država sveta (izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske), a ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana“, stoji između ostalog na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Navedeno se, kako piše na sajtu, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (vakcinisani sa dve doze, odnosno sa jednom dozom – ako su vakcinisani sa AstraZeneca COVID-19 vaccine) u Republici Srbiji i koja o tome poseduju potvrdu izdatu od strane zdravstvene ustanove, odnosno organa.

Razmišljamo kako je moguće da više od 600.000 građana Srbije koji su preležali kovid u poslednjih šest meseci ne može da se vrati u svoju zemlju uz priložen pozitivan PCR ili antigenski test, već mora u samoizolaciju. S tim testovima, pak, bez problema možemo u Evropsku uniju.

Priča o poništavanju karantina zbog već preležanog kovida nije nam delovala previše uverljivo, a baš nam se i nije sedelo kod kuće deset dana. Naravno, postoji i opcija da se o svom trošku uradi PCR test po povratku u zemlju, ali od toga odustajemo iz okruglo devet hiljada razloga. I svi su u dinarima. Izbor je bio logičan – vraćamo se u Srbiju preko Bosne.

Najbliži granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom je u hrvatskom selu Gunja, koje je udaljeno 25 kilometara od izlaska s auto-puta kod Spačve. Formalnosti na izlazu iz Hrvatske obavili smo nepun minut, a u distrikt Brčko ušli smo preko neobičnog graničnog prelaza koji se nalazi bukvalno u centru grada. Ni tu nam nisu tražili ništa od dokumenata, osim pasoša.

Neplanirani put kroz Republiku Srpsku iskoristili smo da dopunimo rezervoar, a računica kaže da smo time uštedeli čitavih 40 dinara po litru goriva. Čist bonus, zadovoljno konstatujemo.

Put preko Bosne duži svega pedesetak kilometara

Od Brčkog do Sremske Rače prešli smo tačno 60 kilometara, a na graničnom prelazu sa Srbijom dočekuje nas policajac po čijem izrazu lica se nije dalo naslutiti da je raspoložen za razgovor. Ni on nam ne traži ništa osim lične karte ili pasoša, korona kao da ne postoji… Dobro, mislimo se, varijanta sa Bosnom je definitivno upalila, ulazimo u Srbiju bez ikakvog testa, a ne čeka nas ni karantin.

U trenutku smo izmislili priču da u Austriji imamo brata koji navodno sledeće nedelje sa porodicom dolazi u Srbiju, pa pitamo da li će i oni moći da uđu bez testa, kao i mi. Policajac nam odgovara da može ako pokaže srpske papire, inače mora da ima negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Antigenski test ne važi, dodaje.

“Hvala i doviđenja“, otpozdravljamo, zastajući pored carinika koji nas ispraća nazainteresovanim pogledom i jedva primetnim trzajem glave. Put do Beograda nastavljamo kroz usnula sremska sela, a na auto-put se vraćamo kod Kuzmina. Put preko Bosne bio je pedesetak kilometara duži nego da smo iz Hrvatske išli direktno za Srbiju, ali smo prošli bez PCR testa i desetodnevnog karantina. Uzdravlje!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare