INFOGRAFIKA Rekorder Veliko Gradište: Koliko ulica u Srbiji nosi naziv po Titu?

Vesti 25. maj 202306:49 34 komentara
Denis LOVROVIC / AFP

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama. Tim povodom istražili smo koliko danas ulica u Srbiji i Hrvatskoj nosi naziv po njemu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, gotovo 300 ulica u Srbiji i danas nosi naziv po jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu.

Najviše ulica nosi naziv Maršala Tita, a nekolicina njih Trg Maršala Tita i Aleja Maršala Tita. Popis ulica i trgova koji nose ime po Titu u Hrvatskoj broji svega 36 ulica, barem prema podacima sa Gugl mapa.

Jednu ulicu po Josipu Brozu ima 17 gradova i opština u Srbiji. Neki od njih su Bosilegrad, Dimitrovgrad, Zaječar, Inđija, Majdanpek, Lebane, Pirot, Tutin, Šid.

Dve i tri ulice nalaze se u 19 mesta. Među njima su ulice Maršala Tita u Boru, Malom Iđošu, Negotinu, Opovu, Senti, Rumi, Smederevu, Ćupriji, Šapcu.

N1 / Muhammed Džafer Kamali

Takođe, u 19 mesta nalazi se od četiri do šest ulica koje nose naziv po jugoslovenskom predsedniku. Neka od njih su Bačka Palanka, Bački Petrovac, Vrbas, Vršac, Žitište, Irig, Loznica, Novi Bečej, Odžaci, Palilula Niš, Sečanj, Subotica.

Sedam do deset ulica nalazi se u 11 mesta u Srbiji, među kojima su Bačka Topola, Bela Crkva, Grocka, Zrenjanin, Kula, Pančevo, Požarevac, Sokobanja, Sremska Mitrovica.

Nekadašnje Titovo Užice danas bez ulice posvećene Brozu

Ono što je zanimljivo naglasiti jeste činjenica da i postojeći nazivi ulica po jugoslovenskom predsedniku u Srbiji, svoje mesto nalaze na periferijama gradova, seoskim i ruralnim sredinama.

U Kladovu, maršal Tito broji 12 ulica, dok se najveći broj, čak 22 ulice nalazi u Velikom Gradištu.

Drug Tito, kako su ga pioniri i pionirke zvali, u Beogradu ima 10 ulica, od čega jednu u Surčinu i opštini Palilula, ulici koja vodi do naselja Višnjica.

Nekada Titovo Užice, sada samo Užice, nema nijednu ulicu po doživotnom predsedniku Jugoslavije.

U Hrvatskoj Titov dvorac u Tikvešu

Popis ulica i trgova koji nose ime po Titu u Hrvatskoj broji svega 36 ulica, podaci su sa Gugl mapa. Tu je i Titov dvorac u Tikvešu.

Neka od mesta čijr ulice nose naziv po Brozu su: Buje, Buzet, Celine Goričke, Donji Lapac, Donji Vidovec, Fažana, Grožnjan, Hrastina, Labin, Lovran, Matulji, Mursko, Središće, Nedelišće, Novigrad, Nijemci, Opatija, Poreč, Rabac, Raša, Rijeka, Rovinj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare