Ulice u Beogradu poneće imena Vladana Desnice i sina vojvode Mišića

Vesti 14. dec 202116:361 komentar
Sneg, pešaci, saobraćaj, Beograd
Tanjug/Dragan Kujundžić

Komisija Skupštine grada Beograda za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je nekoliko inicijativa inicijativa za imenovanje ulica u prestonici po značajnim istorijskim i kulturnim ličnostima, koje su, između ostalih predložili gradonačelnik Čačka Milun Todorović, pisac Vladimir Pištalo i novinar i diplomata Dragan Bisenić.

#related-news_0

Članovi komisije na današnjoj sednici usvojili su inicijative građanina Nebojše Marjanovića i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da se u Beogradu imenuje Ulica kneginje Julije, kao i da ulicu dobije knez Stracimir, vladar i brat rodonačelnika loze Nemanjića Stefana Nemanje.

Komisija je usvojila inicijative Bojana Dimitrijevića iz Instituta za savremenu istoriju da ulice u Beogradu dobiju i majori Aleksandar Mišić i Ivan Ivo Fregl.

Aleksandar Mišić bio je major Srpske i Jugoslovenske vojske, sin vojvode Živojina Mišića. Bio je učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata, a zatim i pokreta koji je organizovao pukovnik Dragoljub Mihailović.

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica usvojena je inicijativa pisca Gorana Milašinovića da se imenuje ulica po francuskom doktoru Anriju Žameu, kao i inicijativa Vladimira Pištala, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, da ulicu dobije književnik Vladan Desnica.

Komisija je na današnjoj sednici usvojila i inicijativu Dragana Bisenića da se u prestonici imenuje ulica Džordža Kenana, američkog diplomate, politikologa i istoričara, osnivača Kenan instituta i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.

Komentari

Vaš komentar