Umalo tragičan epilog nasilja u Trsteniku: Isključeni učenik pokušao samoubistvo

Vesti 04. dec 202219:17175 komentara

Mladić, koji je, pre nešto manje od mesec dana, izmakao stolicu profesorki u Tehničkoj školi u Trsteniku, noćas je hitno primljen u kruševačku bolnicu. Njegovo stanje je stabilno, a kako mediji prenose njegov otac je prijavio da je mladić pokušao samoubistvo. Prethodno je za sina otac doneo uverenje da je imao traume u detinjstvu.

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama gde trojica učenika maltretiraju profesorku, jedan joj izmiče stolicu da bi žena pala na pod učionice, dok drugi snimaju i glasno se smeju izazvao je burnu reakciju javnosti, ali i institucija.

POVEZANE VESTI:

Zbog toga je mladić, koji je prema prijavi svog oca noćas pokušao samoubistvo, isključen iz škole, a Više javno tužilaštvo u Kruševcu prošle nedelje, protiv njega i još jednog učenika koji je učestvovao u incidentu, pokrenulo je pripremni postupak zbog zlostavljanja i mučenja, izvršenih u saizvršilaštvu.

Otac mladića Vladan Živković rekao je za portal Nova.rs da je njegov sin istrčao iz kuće nakon što je video kako mediji o njemu ponovo izveštavaju i nakon navodne preteće poruke koju je potom primio.

„Potrčao sam za njim, ali ga nisam stigao. Vratio sam se kući, razmišljao koga da zovem, šta da radim, kada sam čuo dečiju dreku i vrisak iz njiva. Potrčao sam tamo i video sina. Odmah sam pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su čini mi se u sekund stigli. Policajac ga je spasao“, ispričao je Živković.

Ako vam je potrebna pomoć:

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva – 011/7777-000 (24 sata)

Nesalomivi – 0800 001 002 (24 sata)

Centar Srce – 0800 300 303 (od 14 do 23 sata)

Ovaj poslednji slučaj učeničkog nasilja bio je povod za proteste koji su u četvrtak održani u 47 gradova i opština u Srbiji. Prosvetari zahtevaju da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica.

Ministar prosvete Branko Ružić, međutim, kaže da nije stekao utisak da su sindikati ujedinjeni u vezi sa tim zahtevom.

„Naprotiv. Postoji bojazan i kod samih prosvetnih radnika da pored prava, takav status nosi i njihovu potencijalnu krivično-pravnu odgovornost ukoliko prekrše zakon. Moj apel je da niko ne ćuti. A direktori koji prikrivaju nasilje biće sankcionisani. To treba da prijave i nastavnici, roditelji, svi u prosvetnom lancu“, poručuje ministar.

Represivne mere nisu donele ništa dobro

jelena bogavac n1
N1

Rediteljka Jelena Bogavac kaže da ni represivne mere zbog nasilja u školama do sada nisu donele ništa dobro, već ovakvom problemu treba pristupiti sistemski.

„Postoje mnogo odgovornije i promišljenije socijalne politike u sređenijim društvima koje su pokazale da odgovorna politika u obrazovanju i socijalnom formiranju dece ne može da se radi kampanjski i od slučaja do slučaja, i da ona ne sme da bude u veselim hronikama šarenih novina na mestu trač rubrika“, ističe Bogavac.

Kako je rekao ministar Ružić zahtev prosvetara će biti tema sednice Radne grupe za prevenciju nasilja u školama, koja do kraja polugodišta treba da odluči da li su potrebne izmene zakona i propisa.

Komentari

Vaš komentar