Umesto kao upozorenje, Vučić izveštaj Fridom hausa doživljava – neozbiljnim

Vesti 21. apr 202219:10 > 21:17 38 komentara

"Da smo uveli sankcije Rusiji odmah bi nas proglasili za najbolju demokratiju na svetu" - tim rečima je predsednik Srbije prokomentarisao izveštaj nevladine organizacije Fridom haus po kojem je, među balkanskim zemljama, Srbija u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi i treću godinu zaredom spada u tzv. hibridne režime u kojima se vlast zasniva na autoritarizmu. Za Vučića je ova kritika neozbiljna.

Čim je iz Vašingtona čuo da nazadujemo u demokratiji, predsednik posavetovao javnost da sama pročita taj izveštaj Fridom hausa, da ne mora on da priča. A onda, u slobodnoj interpretaciji, ispričao šta je pročitao.

POVEZANE VESTI

„Kažu pada demokratija zato što je Vučić u predvečerje izborne kampanje pozvao opozicione lidere i deo jednih okrenuo protiv drugih, jer je jednima dao nešto od izbornih uslova, a drugima nije dao, i zamislite te zločince iz SNS-a, oni su prihvatili deo zelene agende i time hteli sebe da predstave kao nekoga ko će da rešava ekološke probleme u Srbiji“, izjavio je Vučić.

„Pošto nije uspela da postigne dogovor sa opozicionim strankama u vezi sa uslovima za aprilske izbore, vladajuća Srpska napredna stranka nagovorila je neke od opozicionih grupa da potpišu sličan sporazum, čime ih je praktično ‘vazalizovala’. U međuvremenu, SNS je podržala zelenu političku opciju kako bi smanjila podršku jačajućem ekološkom pokretu u zemlji“, navodi se u izveštaju.

A to je samo deo zaključaka koji po Fridom hausu dokazuju pad u demokratskom skoru Srbije – posebno nazadovanje u oblastima civilnog društva, nezavisnih medija i korupcije.

„Pa to ko da je pisao neki niži činovnik nepismeni iz koalicije ‘Moramo’, a ne neko ozbiljan“, kazao je Vučić.

„Odgovorni državnici na kritiku odgovaraju konkretnim rešenjima kako da se unaprede oblasti koje nisu na zadovoljavajućem nivou, a Aleksandar Vučić uvredama i omalovažavanjem. I na ovaj način on potvrđuje pisanje Fridom hausa o tome da je u Srbiji na vlasti autoritarni režim koji vlada političkim represijama“, kaže Radomir Lazović iz koalicije „Moramo“.

Predsednik zna kako bi umesto zaključka o autoritarnom režimu Srbija mogla da napreduje.

„Ne brinite, da smo uveli sankcije Rusiji bili bi najbolja demokratija na svetu, skočili bi za 713 mesta, iako nema toliko država u svetu“, rekao je Vučić.

I dok Vučić potencira da će Srbija ostati na evropskom putu, na pitanje usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, nema konkretnog odgovora.

„To znači nastavak tumaranja u tzv. politici neutralnosti, koja je produkt Miloševića i 90-tih godina, ovde su EU integracije dovedene u pitanje i to što je Fridom haus rekao, to su građani mogli da osete u svom svakodnevnom životu“, ocenio je Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Za Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj će se Beograd pozvati na slaganje sa sankcijama Brisela prema Moskvi, srpski predsednik kaže: „Blago njima ako u ovom trenutku nemaju pametnija posla, pa bi, pošto ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, malo da se iživljavaju na Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare