UN: Talibani podeljeni u vezi sa vraćanjem prava ženama i devojčicama

Svet 20. jan 202323:29 3 komentara
REUTERS/Stringer

Delegacija Ujedinjenih nacija (UN) predvođena najviše pozicioniranim ženama u svetskoj organizaciji pozvala je talibane da odustanu od ukidanja prava ženama i devojčicama, a jedan portparol UN je rekao da su neki talibani bili otvoreni prema tom predlogu dok su drugi bili izričito protiv.

Predstavnici UN tokom četvorodnevne posete Avganistanu koja je završena danas, sastali su se sa talibanima u glavnom gradu Kabulu i u gradovima Kandar i Herat, a u svom saopštenju nisu naveli s kojim zvaničnicima su razgovarali.

Sastanci su za temu imali restriktivne mere koje su talibani nametnuli ženama i devojčicama nakon što su ponovo došli na vlast, u avgustu 2021. godine, tokom završnih nedelja povlačenja američkih i NATO trupa iz Avganistana.

Delegacija na čelu sa zamenicom generalnog sekretara UN Aminom Mohamed utvrdila je da su neki zvaničnici talibana „bili kooperativni“ i da je bilo „nekih znakova napretka“, rekao je portparol UN Farhan Hak, dodavši da je „ključna stvar pomiriti one (talibanske) zvaničnike sa kojima se delegacija sastala i koji su bili više od pomoći od onih koji to nisu“.

Hak je ukazao na to da „ima mnogo različitih tačaka vlasti“ među talibanima i da će tim UN pokušati da ih dovede to toga da „rade zajedno u pravcu ciljeva koje želimo, a uključuju kao najvažniju stvar potpuno vraćanje prava ženama i devojčicama“.

Amina Mohamed, muslimanka po veroispovesti, svojevreneno je bila ministarka u vladi Nigerije, a sa njom su u delegaciji bile izvršna direktorka agencije UN za prava žena i pomoćnica generalnog sekretara UN za politička pitanja Kaled Kiari.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare