UNICEF isporučio još tri inkubatora – za Niš i Kragujevac

Vesti 21. maj 202117:45
Izvor: UNICEF

UNICEF je saopštio da je poklonio još tri inkubatora Nišu i Kragujevcu koji su nabavljeni u okviru kampanje "Tako mali da bi u srce stali" koja je krajem prošle godine pokrenuta sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u našoj zemlji.

Niš je danas dobio dva, a Kragujevac jedan inkubator što čini ukupno sedam inkubatora koje je UNICEF donirao u poslednjih mesec dana, navodi se u saopštenju.

U ime UNICEF-a u Srbiji, inkubator je načelnici Centra za neonatologiju UKC Kragujevac dr Dragani Ristić, isporučila Jelena Kovačević, u prisustvu predstavnika kompanije MRG Export-Import koja je donirala sredstva za nabavku ovog inkubatora.

„Centar za neonatologiju u Kragujevcu je u aprilu već dobio jedan inkubator, a u prethodnim godinama smo dobili i drugu značajnu opremu i stručnu podršku kako bismo podigli kapacitete u okviru porodične razvojne nege prevremeno rođenih beba. Ove bebice zahtevaju svu našu podršku i pažnju, a u vreme kovida, ta podrška mora da bude još snažnija, jer smo svedoci da i bebe bivaju zaražene korona virusom. Naš Centar u Kragujevcu obuhvata 13 porodilišta i brine i zbrinjava ove male pacijente iz cele Centralne i Jugoistočne Srbije, a tokom vanredne situacije koja je prošle godine zadesila Novi Pazar i Sandžak, ovde je zbrinut i lečen najveći broj pacijenata obolelih od kovida. U teškim vremenima poput ovih, kada se ceo svet bori sa pandemijom, mi moramo zajedno da pronađemo odgovor na izazove, moramo da budemo podrška roditeljima ovih bebica i više nego ikada sam uverena da samo zajednička i udružena akcija može da postigne rezultat. UNICEF je naš dugogodišnji pouzdan partner koji nam daje podršku i snagu da se izborimo sa nedaćama i svi mi znamo da na UNICEF možemo uvek da računamo“, izjavila je načelnica Centra za neonatologiju UKC Kragujevac, dr Dragana Ristić, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi, dodaje se u saopštenju.

„Jako mi je drago što danas ponovo u Kragujevcu i Nišu poklanjamo tri inkubatora, pored onih koje smo u aprilu već donirali. Dva inkubatora za Niš obezbeđena su od donacija građana, dok je inkubator koji smo poklonili Kragujevcu donacija kompanije MRG Export Import. Ovo je mali deo opreme koju je UNICEF obezbedio u okviru akcije „Tako mali da bi u srce stali“ koju smo pokrenuli sa ciljem jačanja neonatalne službe u Srbiji, čemu smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, posvećeni od 2017. godine. Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što jeste naša misija. Veliko hvala svim našim partnerima koji su nas podržali u ovoj važnoj inicijativi. Ova kampanja primer je kako udruženi možemo da kreiramo sistemske promene za male heroje koji, uprkos svojoj osetljivosti, pokazuju divovsku snagu koja je inspiracija svima nama“, izjavila je Jelena Kovačević u ime UNICEF Srbija.

Velika sreća i zadovoljstvo je biti u mogućnosti da doniramo sredstva za nabavku inkubatora za prevremeno rođene bebe u Kragujevcu, navela je Tijana Grbović, direktorka kompanije MRG Export-Import i dodala: „Ovo je naša mala podrška da prevremeno rođene bebe dobiju jednake šanse za početak života“.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, kao dodatni vid podrške UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama, stoji u saopštenju.

„I danas želim da izrazim zahvalnost UNICEF-u, na dugotrajnoj posvećenosti i sjajnoj saradnji, kao i na četiri inkubatora koja smo dobili samo u poslednjih mesec dana. Ka Nišu gravitira oko 2 i po miliona stanovnika i ovi inkubatori su namenjeni za spašavanje života, lečenje i zbrinjavanje dece iz celog regiona Južne i Jugoistočne Srbije. Prevremeno rođenim bebicama inkubatori daju daju šansu da prežive i dođu svojoj kući. Nova savremena oprema nam pruža mogućnosti da maksimalno unapredimo kvalitet zdravstvenih usluga i brige na dečijim klinikama i to jeste važan zadatak kome smo posvećeni, a sa UNICEF-om kao partnerom imamo dodatnu snagu da u našoj misiji istrajemo“, izjavio je Prof. dr Zoran Perišić, v.d. direktora UKC Niš, navodi se u saopštenju.

UNICEF je, kako je saopšteno, od 2017. uložio ukupno 45.768.852,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju „Tako mali da bi u srce stali“.

Komentari

Vaš komentar