Unija Roma osudila nameru Niša da preimenuje Bulevar Šabana Bajramovića

Vesti 23. apr 202422:04 1 komentar
Goran Srdanov

Unija Roma Srbije osudila je odluku gradske uprave Niša da preimenuje Bulevar Šabana Bajramovića. Istakli su da ova odluka predstavlja ne samo akt nepoštovanja prema jednom od najvećih kulturnih simbola Srbije, već i uvredu na račun celokupne romske zajednice i njenog nasleđa.

„Bulevar Šabana Bajramovića nije samo obična ulica – to je spomenik, sećanje i počast legendarnom Šabanu Bajramoviću, čija muzika odjekuje širom sveta. Bajramović nije bio samo muzičar, već i glas Roma, njihovog ponosa i identiteta. Njegova muzika, prožeta dubokim emocijama i autentičnom romskom dušom, nije samo zabavljala ljude, već je nosila poruku o otporu, borbi i nadama celog naroda“, istakla je Unija Roma Srbije u saopštenju.

Unija dodaje da ova odluka grada Niša predstavlja grubu neosetljivost prema istoriji i kulturi Roma, ignorisanje njihovog doprinosa društvu i pokušaj brisanja njihovog identiteta iz javnog prostora.

Od gradske uprave Niša zahtevaju da odmah povuče odluku i da se izvini romskoj zajednici i svim građanima koji su ogorčeni ovakvim postupkom.

„Takođe, tražimo da se osigura da se ubuduće romsko nasleđe poštuje i promoviše kao integralni deo kulturnog identiteta Srbije“, zatražila je Unija.

Skupština Grada Niša planira da posle 15 godina oduzme Šabanu Bajramoviću bulevar i dodeli mu nepostojeći trg. Stočni trg, kako je nezvanični naziv romske mahale, ne postoji kao trg u tom zapuštenom delu grada, već je to mala, krivudava ulica od desetak kuća. P

Bajramović, inače, nije živeo na Stočnom trgu, već upravo u ulici u blizini Bulevara Šaban Bajramović, izjavio je direktor niškog džez festivala za Južne vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare