United Grupa: Komisija odobrila plan za slamanje SBB-a i slobodnih medija

Vesti 22. apr 202117:14 > 17:22 15 komentara
Promo

United Grupa (UG) je saopštila da je zaprepašćena saopštenjem Komisije za zaštitu konkurencije koja je danas potvrdila da je uslovno odobrila ugovore Telekoma a.d. i kompanije Telenor u vlasništvu češke PPF Grupe, uprkos jasnim anti-konkurencijskim ciljevima tih sporazuma.

United Grupa podseća javnost da dokumenti Telekoma jasno predviđaju da je cilj ovih sporazuma da se slomi SBB i stavi tačka na njegovo i poslovanje medija u vlasništvu kompanije United Media u Srbiji, uključujući N1 i Nova S, a da se Telekom pozicionira kao jedini isporučilac medijskih sadržaja.

Dokument Telekoma u kome se kao benefit saradnje sa Telenorom navodi i „konačno slamanje SBB-a“

 

Pored potpunog ignorisanja zvaničnih dokumenata Telekoma Srbija i očigledne nedopuštene pobude ugovora o saradnji sa Telenorom, Komisija je onemogućila oštećenim stranama SBB-u i United Media da učestvuju u postupku, a potom ih nije uopšte konsultovala u donošenju odluke, navodi UG. Komisija je, takođe, odlučila i da, kako navode iz United Grupe, „potpuno ignoriše obrazloženi podnesak SBB-a kojim su precizno navedeni i anti-konkurencijski ciljevi ovih sporazuma, ali i njihovi anti-konkurencijski efekti po celokupno telekomunikaciono tržište u Srbiji“.

Povezano:

Upozoravali smo građane Srbije da sve ukazuje na to da je cilj vlasti da finansijski oslabi United Grupu i zato je kroz sve institucije, a lično od najviših državnih organa i funkcionera, javno podržan plan za uništenje privatne kompanije, navode iz United Grupe i dodaju: „Nažalost, ova odluka Komisije pokazuje da se država ponovo umešala u medijsku sferu sa namerom da uništi slobodne medije i nametne potpuni monopol u informisanju građana Srbije“.

Kako odluka još uvek nije objavljena, ne znamo ni koje je to uslove Komisija za zaštitu konkurencije postavila Telekomu i Telenoru, ali poučeni pređašnjim iskustvom ne možemo da očekujemo da bilo koji uslovi mogu da umanje anti-konkurencijski karakter ovih ugovora, kažu iz UG.

United Grupa smatra da je ovakav sporazum morao da bude blokiran od strane Komisije i dodaju da će upotrebiti sva dostupna pravna sredstva da ospore „skandaloznu odluku KZK (Komisije za zaštitu konkurencije)“. U zaštiti naših legitimnih prava, obratićemo se i nadležnim institucijama u Evropskoj uniji, kako bismo ukazali na grubo kršenje principa konkurencijskog prava koje dolazi od tela koje bi ta prava trebalo da štiti, zaključuje se u saopštenju United Grupe.

O United Grupi:

United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja i na kraju 2020. godine ima približno 11 miliona korisnika i više od 12.500 zaposlenih. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu.

United Media, u okviru koje posluje N1, deo je United Grupe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare