United Grupa: Telenor nastavlja da ignoriše realnost zarad sopstvenih interesa

Vesti 05. mar 202114:46 > 15:30 23 komentara
Dokument Telekoma u kome se kao benefit saradnje sa Telenorom navodi i "konačno slamanje SBB-a"

United Grupa je saopštila da "ne ignorišu samo institucije u Srbiji zvanična dokumenta kompanije Telekom o ciljevima uništenja SBB kompanije i gušenju medija N1 i Nova S, već i Telenor, koji nastavlja praksu ignorisanja realnosti zarad sopstvenih interesa".

„Naime, od kompanije Telenor nam je ponovo stigao dopis sa ponudom o saradnji i distribuciji programa televizija N1 i Nova S, kao i ostalih kanala kompanije United Media“, saopštila je United Grupa.

Povezane vesti

U saopštenju se dodaje da „Telenor time ponovo prejudicira odluku da će dobiti dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije da na infrastrukturi Telekoma postanu novi kablovski operator“.

„Nekoliko puta smo Telenor javno podsetili, kad već sami ne vide ili ne žele da vide, da je United Grupa u Srbiji izložena progonu, opstrukcijama i pretnjama i da kompanija Telenor odlukom da učestvuje u kartelu sa kompanijom Telekom Srbija doprinosi pojačavanju tih pritisaka“, navodi United Grupa.

United Grupa podseća da su „mediji nekoliko puta objavili dokumenta kompanije Telekom gde jasno stoji da saradnja sa Telenorom omogućava stavljanje tačke na poslovanje kompanije United Media i njenih kanala, ali se kompanija Telenor ni od ovoga nije ogradila“.

„Umesto toga, Telenor se nažalost odlučio za neobičnu strategiju, da pred građanima Srbije budu ‘naivni’ i ‘nevini’ i da ne odustanu od antikonkurentskih ciljeva koji za posledicu mogu imati gušenje slobodnih medija i progon SBB kompanije“, zaključuje u saopštenju United Grupa.

„‘Naivni’ i ‘nevini’ Telenor poslao je ponovo dopis UG sa ponudom da emituju kanale koje u isto vreme javno kritikuju, ali i tuže novinare i urednike za milionske odštete. Neshvatljivo je da i pored našeg prvobitnog odgovora da je apsurdno da dok kontinuirano vode negativnu kampanju o televizijama N1 i Nova S, nama nude saradnju o distribuciji kanala“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da „Telenor iz samo njima znanog razloga to ponovo čini“.

„Iako smo javno pozvali Telenor da pokažu iskrenost pred svim građanima Srbije da ne žele da budu podizvođač Telekomu u pokušaju uništenja naše kompanije, da dokažu spremnost za saradnju tako što će podržati ulazak SBB kompanije na tržište mobilne telefonije i iznajmiti svoju infrastrukturu po tržišnim cenama, za sada na tu temu nema odgovora“, saopštila je United Grupa.

United Grupa navodi da odgovor do danas nije stigao, „iako Telenor već sutra može da omogući ulazak SBB kompaniji na tržište mobilne telefonije i tako delima pokaže da je za principe slobodne konkurencije, a ne da se za liberalno tržište zalaže samo u saopštenjima“.

„Tek kada svi operatori na tržištu budu u mogućnosti da pružaju sve četiri usluge -fiksnu i mobilnu telefoniju, internet i televizijske usluge, tržište će biti slobodno“, saopštila je United Grupa.

United Grupa podseća javnost da je „SBB pisao i RATEL-u da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu u martu, kako su i najavljivali, jer bi tako podstakli konkurentnost na tržištu i investicije od nekoliko stotina miliona evra, od čega bi najveću korist imali građani Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare