United Media i SBB podnele krivičnu prijavu protiv Telekoma i Telenora

Vesti 08. apr 202110:12 > 16:28 16 komentara
Logo

Kompanije SBB i United Media, koje posluju u okviru United Grupe, saopštile su da su podnele krivičnu prijavu protiv Telekom Srbija a.d. Beograd i Telenor d.o.o. Beograd, kao i odgovornih lica u tim kompanijama, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229 stav 1 Krivičnog zakonika.

U ime kompanija SBB i United Media, prijavu je podnela advokatska kancelarija Tomanović.

Kako se navodi u saopštenju, „postoje osnovi sumnje da su prijavljeni krajem 2020. i početkom 2021. godine zaključili restriktivni sporazum, kojim se vrši podela tržišta u cilju potiskivanja trećeg učesnika sa tržišta i to SBB u pogledu infrastrukture, a United Media u pogledu medijskih sadržaja“.

Kompanije SBB i United Media saopštile su da očekuju od nadležnog Višeg javnog tužilaštva da pokrene postupak protiv kompanija Telekom i Telenor, jer, kako su naveli, zakoni Srbije i međunarodni pravni standardi izričito zabranjuju sporazumno i usaglašeno delovanje radi podele tržišta sa namerom potiskivanja drugih tržišnih konkurenata.

Telekom uporno ignoriše dokument koji je došao do javnosti, a koji predstavlja materijalni dokaz za kriminalno udruživanje, dodaje se u saopštenju.

Dokument Telekoma u kome se kao benefit saradnje sa Telenorom navodi i „konačno slamanje SBB-a“

Telekom: Ovo je pritisak

Tužbe United Media i SBB-a, za Telekom Srbija predstavljaju pritisak na nezavisne institucije i prejudiciranje odluke Komisije za zaštitu konkurencije o dozvoljenosti poslovne saradnje između Telenora i Telekoma Srbija.

U saopštenju Telekoma postavlja se pitanje zašto se tužba podnosi nakon skoro tri meseca, „u trenutku kada ističe rok za odluku nadležne Komisije“. Dodaju da prijava „nema pravno utemeljenje“, jer ugovori Telekoma i Telenora nisu ni stupili na snagu, niti to po zakonu mogu bez odobrenja Komisije.

Telenor: Neosnovana prijava

I Telenor je saopštenjem reagovao na krivičnu prijavu United Media i SBB, ocenivši da je u pitanju zloupoteba sopstvenih medija i državnih institucija kako bi se izvršio pritisak na pravna i regulatorna tela kako bi se sprečio ulazak nove, slobodne konkurencije na tržište distribucije medijskih sadržaja u Srbiji.

Telenor dodaje da je najnovija krivična prijava neosnovana i usmerena na prejudiciranje odluke Komisije za zaštitu konkurencije, jer ugovori još nisu pravosnažni, niti će stupiti na snagu dok Komisija ne donese odluku

U okviru United Grupe u Srbiji posluje i TV N1.

Komentari (16)

Vidi sve komentare