United Media: Napadom na medije, Ana Brnabić umanjuje važnost izveštaja ODIHR-a

Vesti 28. feb 202415:20 53 komentara
United Media

Optužbe koje je na račun N1, Nove i Danasa iznela premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić samo su nastavak kontinuirane kampanje koju sprovodi vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom, saopštila je kompanija United Media (UM). Te kampanje su, kako podseća UM, za posledicu, samo tokom 2023. godine, imale 45 napada na novinare ovih medija.

Umesto da vlast radi na tome da obezbedi ambijent u kojem su izbori demokratski, a novinari mogu normalno da obavljaju posao, najviši državni funkcioneri targetiraju medije koji kritički izveštavaju kao domaće izdajnike, neprijatelje zemlje i naroda, upozorava UM u saopštenju.

Podseća se da je takvo ponašanje, tokom prošle godine, direktno ili indirektno proizvelo više od 45 pretnji smrću, fizičkih napada, praćenja, targetiranja u tabloidima kao i hajki na društvenim mrežama uperenih protiv novinara N1, Nove i Danasa.

Takav narativ nastavljen je i danas kada je premijerka više puta istakla da to što su N1 i Nova objavili izveštaj ODIHR-a, dan pre zvanične verzije, predstavlja “napad na sopstvenu zemlju”, ukazuje UM.

„Podsećamo premijerku da nama nije potrebno njeno, niti odobrenje bilo kog drugog funkcionera Srpske napredne stranke da objavljujemo informacije od javnog značaja. To nije napad na njih, niti napad na zemlju da bi ona morala da se ‘brani’ i zbog nas saziva konferencije za medije. To je izveštaj misije OEBS-a koju je njena Vlada pozvala u zemlju da posmatra izbore i koji, očigledno, nije dobar“, poručuju iz UM.

Ovakvim isceniranim “kontranapadom”, premijerka je, kako se navodi, pokušala da umanji značaj izveštaja i izbegne da odgovori na ozbiljne nepravilnosti koje je zabeležeila misija ODIHR na prethodnim izborima i dokumentovala ih u svom izveštaju – kupovina glasova, ubacivanje glasačkih listića u kutije, grupno glasanje, neprimeren uticaj, neovlašćeno praćenje glasača, fotografisanje listića i mnoge druge. Ani Brnabić je, kako se dodaoje, umesto svega toga zasmetalo što su mediji radili svoj posao i objavili izveštaj međunarodne misije.

„Shvatili smo da ne reagujete na naše brojne pozive da uredite medijsku scenu i da kao predsednica Vlade učinite sve da obezbedite normalan ambijent za rad medija. Nadamo se da ćete reagovati na zaključke i preporuke međunarodnih organizacija, koje, pored toga što zahtevaju regularan izborni proces govore i o medijskoj sceni i neophodnosti da se ona uredi“, poručuje se u saopštenju UM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare