United Media: Nezavisni mediji u Srbiji moraju biti zaštićeni od napada vlasti

Vesti 01. feb 202111:51 > 12:18 31 komentara
N1/ Shutterstock

Kompanija United Media, u čijem sastavu posluje televizija N1, obavestila je danas predstavnike međunarodne zajednice, evropske zvaničnike, organizacije koje se bave zaštitom novinara i medijskih sloboda kao i predstavnike diplomatskog kora u Beogradu o najnovijem pokušaju vlasti, da preko dogovora državne kompanije Telekom Srbija i privatnog operatora Telenor, uguši preostale slobodne medije u Srbiji.

Pismo prenosimo u celosti:

Sloboda medija je na udaru u Srbiji. Vladajući establišment u zemlji pokušava da uspostavi kontrolu nad svim medijima i osigura sopstveni opstanak kroz neprekidnu i podlu kampanju, koristeći državne resurse za podrivanje jednog od najvažnijih stubova demokratskog društva – slobodnih, nezavisnih i profesionalnih medija.

Međunarodna kompanija United Media, koja u svom portfoliu ima više od 30 televizijskih kanala i proizvodi sadržaj koji se emituje na tržištu od 20 miliona ljudi, nažalost to je iskusila u praksi.

Najnoviji napad na slobodu medija uključuje dogovor između državne kompanije Telekom Srbija i mobilnog operatora Telenora, u vlasništvu investicionog fonda PPF. Ove dve kompanije dogovorile su da Telenor dobije pristup kompletnoj kablovskoj infrastrukturi, kanalima i sadržaju Telekoma Srbija.

Screenshot/ Dokument

Dokumenta Telekoma Srbije, objavljena u medijima, pokazuju da je namera te kompanije da se ovim dogovorom uništi SBB, kablovski operator koji posluje u okviru United Grupe, kao i da televizije, koje posluju u okviru United Media, prestanu da emituju program a sve u nameri da se suzbije nezavisno novinarstvo.

Telekom, Telenor
Dokument

1. Konstantni napadi vlasti i Telekoma Srbija na slobodne medije

Ovaj dogovor predstavlja samo nastavak kampanje koju protiv slobode medija vodi srpska vlast a koja je već rezultirala uspostavljanjem potpune uređivačke kontrole nad svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Telekom Srbija, čije rukovodstvo je blisko povezano sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), igra glavnu ulogu u neprestanim napadima na nezavisne medije.

Dokument

Ta državna kompanija je u više navrata koristila ogromna sredstva kako bi ulaganjem u infrastrukturu, sadržaj ali i akvizicijama drugih operatora uspostavila dominaciju nad kablovskim kanalima. Takođe, preko Telekoma se novac poreskih obveznika Srbije prebacivao na račune pojedinaca bliskih SNS-u, što im je omogućilo da kupe ili ućutkaju medije koji su imali kritički odnos prema vlasti.

Podsetimo, Telekom Srbija je 2018. godine kupio kablovskog operatora Kopernikus za 195 miliona evra od brata visoko rangiranog funkcionera Srpske napredne stranke koji je zatim, za skoro istu sumu, kupio televizije sa nacionalnom frekvencijom PRVA TV i O2, pretvarajući ih u provladine medije. Samo godinu dana kasnije, kompanija Telekom Srbija je kupila nekoliko manjih kablovskih operatora i internet provajdera među kojima je Radijus Vektor, i to po ceni za koju stručnjaci kažu da je značajno iznad njihove tržišne vrednosti.

Povezano:

Prošle godine, članica opozicione Stranke slobode i pravde otkrila je dokaze o sporazumu vrednom 38 miliona evra između Telekoma Srbija i Igora Žeželja, sada vlasnika provladinog tabloida Kurir. Tako je, kroz netransparentan sporazum, država na indirektan način postala vlasnik medija uprkos zakonskoj obavezi da izađe iz vlasništva, a na sve to su i potrošeni milioni evra građana Srbije.

Sa tri nova informativna kanala koje Telekom Srbija planira da pokrene do kraja godine, njihov uticaj u javnosti biće daleko veći.

Domaće i međunarodne organizacije već su izrazile duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji. Evropski centar za slobodu štampe i medija je prošle godine upozorio da se televizije u Srbiji “koriste protiv javnosti”.

Zato je još važnije da se ne utišaju ti poslednji glasovi nezavisnog novinarstva. SBB je jedini srpski operator koji građanima omogućava pristup medijima koji nisu pod kontrolom države. To uključuje televiziju N1, koja je ekskluzivni partner CNN-a za ovaj deo Evrope, i NOVA S kanal, oba u vlasništvu United Media i deo United Grupe.

SBB i nezavisni mediji su već godinama meta napada srpskih vlasti kroz pokušaje da se zaustavi razvoj kompanija, uvedu zabrane na postavljanje opreme, vrše progoni različitih inspekcija, uznemiravaju novinari ili da se preti njihovim korisnicima. Vlada je čak zaustavila dalja ulaganja SBB-a u širenje mreže.

Vladajući establišment otvoreno napada SBB i United Grupu u medijima i čini sve da građanima ograniči pristup vestima i informacijama koje oni pružaju. Tokom prošle godine oko 300.000 domaćinstava je izgubilo pristup televiziji N1 i drugim United Media kanalima jer su uklonjeni sa platformi lokalnih operatora koje je u tom momentu kupio Telekom Srbija.

2. Najnoviji napad na slobodne medije uključuje savez Telekoma Srbija i Telenora, protivan pravilima slobodnog tržišta

Novinari N1 su u januaru objavili zvanična dokumenta koja potvrđuju najnoviji napad na SBB i United Media – savez između Telekoma Srbija i Telenora.

U središtvu ovog plana je dogovor po kojem bi Telenor dobio pristup kablovskoj infrastruktuuri i kanalima Telekoma Srbija. Kao rezultat, na tržištu Srbije bi dominirala dva velika operatora koja bi u svojoj ponudi imala usluge interneta, mobilne i fiksne telefonije kao i kablovsku televiziju.

Namera Telekoma Srbija je da se umanji tržišno učešće SBB-a i onemogući da United Media finansira sadržaj, sve kako bi se SBB proterao sa tržišta i ućutkali preostali nezavisni mediji u Srbiji.

Odgovarajući na izveštavanje N1, Telekom je naveo da mu je cilj da obezbedi konkurentno tržište. Ipak, pravi cilj je jasno naveden u dokumentu koji je nekadašnji internet i multimedija koordinator a sada direktor Telekoma Vladimir Lučić predstavio članovima Nadzornog odbora: uništiti kanale United Media.

Saradnja sa Telenorom samo je sredstvo za postizanje tog cilja.

„Ovo omogućava da se SBB potisne sa ovog tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje našeg sadržaja, omogućiće se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United media kanale. Samim tim, ugovorom za pomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United media kao i SBB-a u Srbiji“, stoji u dokumentu Telekoma Srbije koji objavljuje N1 televizija.

Kod sporazuma sa Telenorom sumnjivo je i to što je sve dogovoreno u tajnosti kao i to što cene nisu javne. Mogućnost saradnje sa Telekomom nije ponuđena drugim kompanijama na tenderu, što je svakako nešto što bi podstaklo konkurenciju i bilo u najboljem interesu javnosti, da je to bila stvarna namera Telekoma Srbija.

Nadležno telo, Komisija za zaštitu konurencije, sada mora da odluči da li će odobriti ovaj sporazum a strahujemo da će se to desiti, bez ozbiljnog razmatranja. Ako do toga dođe, srpska vlast će nastaviti da sprovodi svoj plan uništenja privatne kompanije i slobodnih medija a sve u susret novom izbornom ciklusu.

Sporno je, takođe, i to što Telekom Srbija koji je u vlasništvu države ulaže ogromna sredstva u proizvodnju informativnih programa iako je zakonom zabranjeno da država bude vlasnik medija.

Ovo što Telekom Srbija čini je jasan politički potez državne kompanije da se ućutkaju mediji koji postavljaju pitanja, koji čine da se vlast oseća neprijatno i koji izveštavaju o onim stvarima o kojima vlast ne želi da se izveštava.

Kao kompanija koja posluje u Evropskoj Uniji, United Media poštuje stroga pravila koja postoje na tržištu EU kreirana kako bi se sprečile upravo ovakve situacije a koje štite konkurenciju na tržištu i sankcionišu restriktivne ugovore.

3. Savez Telekoma i Telenora će naneti štetu slobodnim medijima u Srbiji

United Media

Ako dođe do ovog sporazuma, to bi bio slučaj bez presedana, čak i u Srbiji i njegova realizacija će naneti štetu društvu.To bi značilo da je državnoj kompaniji dozvoljeno da se udruži sa privatnom zarad uništenja slobodnih medija a sve kako bi se javnosti uskratio pristup nezavisnim izvorima informisanja.

N1 je prva regionalna informativna televizija sa sedištem u Luksemburgu i produkcionim centrima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Savetnici Uredničkog kolegijuma N1 su najpoznatija imena evropskog novinarstva među kojima je nekadašnji direktor BBC Svetskog servisa Piter Horoks.

On je poručio: „Nezavisna istraživanja pokazuju da je N1 medij kome građani najviše veruju. Svaka pretnja da se uništi biznis koji podržava N1 je pretnja istinitom i nepristrasnom informisanju i treba da joj se suprotstavi svako ko veruje u slobodu medija“.

Savetnik Uredničkog kolegijuma i direktor agencije ENEX Edrijen Vels ističe: „Gledaoci u Srbiji treba da imaju mogućnost da odluče koje televizijske kanale žele da gledaju, bez prepreka i mešanja. Kamen temeljac slobodnih medija je mogućnost da oni posluju bez kontrole i restrikcija vlasti ili određenih grupa“.

Međunarodne organizacije kao što su Reporteri bez granica ranije su već upozorili na pogoršanje situacije kada su u pitanju medijske slobode u Srbiji. U svom godišnjem izveštaju „Indeks slobode medija za 2020“ navode: „Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, prvo na mestu premijera a zatim predsednika, Srbija je postala država u kojoj je često opasno biti novinar i u kojoj su lažne vesti sve vidljivije i popularnije“.

To je nešto čemu svi mi svedočimo vrlo često.

Odbrana demokratskih principa zahteva da se učini sve kako bi se zaštitili preostali nezavisni mediji u Srbiji. Ako Telekom Srbija ostvari svoj plan, građani Srbije neće imati pristup slobodnim medijima, neće imati priliku da čuju ništa osim onoga što im državni operator dozvoli da se čuje.

Zato i pozivamo sve međunarodne institucije da reaguju, da stanu u odbranu prava na slobodu informisanja koje je zagarantovano, ali i da vlast u Srbiji podsete na evropske vrednosti i standarde. Neophodno je i dosledno sprovođenje zakona koji već važe u Srbiji a po kojima je ovaj dogovor nemoguće sprovesti.

Vlastima se ne sme dozvoliti gušenje slobodnih medija i njihovo gašenje.

S poštovanjem
Izvršna direktorka United Media
Aleksandra Subotić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare