Šef UNMIK-a pozvao kosovske vlasti da odmah istraže napade na novinare

Vesti 25. feb 202122:48 0 komentara
JEWEL SAMAD / AFP

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin osudio je zastrašivanje novinara i pozvao kosovske vlasti da odmah istraže napade na predstavnike medija.

„Posle nedavnih incidenata koji su uticali na bezbednost novinara i slobodu medija, šef UNMIK-a Zahir Tanin podseća na važnost obezbeđivanja sigurnog i povoljnog okruženja koje omogućava novinarima iz svih zajednica da efikasno istražuju i izveštavaju o pitanjima koja utiču na Kosovo, kako priliči pluralističkom i demokratskom društvu“, saopštio je UNMIK.

Tanin je osudio napade na novinare i ograničenja njihove slobode kretanja, ocenivši da „takvi incidenti stvaraju atmosferu straha i autocenzure koja ljudima na Kosovu oduzima pravo na informisanost“.

„Novinarstvo igra ključnu ulogu u borbi protiv kriminala i korupcije tako što povećava pristup informacijama. Tanin, stoga, poziva kosovske vlasti da odmah istraže napade i pretnje novinarima i ohrabruje ih da obnove napore kako bi obezbedili neograničeno upražnjavanje slobode medija i prava na informisanje“, navodi se u saopštenju.

Reakcija Tanina usledila je nakon što je istraživački novinar Visar Durići sinoć napadnut i teško povredjen u ulazu zgrade u kojoj stanuje u mestu Kosovo Polje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!