UNS: 27 godina od nerasvetljene smrti novinarke Dade Vujasinović

Vesti 08. apr 202115:20 > 15:5514 komentara
Izvor: Privatna arhiva

Prošlo je 27 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, koja do danas nije rasvetljena, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS) i navodi da je verzija o samoubistvu dovedena u pitanje, zbog čega je taj slučaj ostao nerazjašnjen.

Podseća se da je Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu, kao i da je u zapisniku koji je sačinjen posle obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije.

Predsednik Komisije za istraživanja ubistva novinara Veran Matić izjavio je da nema napretka u rešavanju tog slučaja.

Pošto je u zaključku superveštačenja koje je rađeno u Hagu navedena mogućnost da se dogodilo i ubistvo, pored mogućnosti samoubistava i slučajnog opaljenja, taj slučaj sa tužilačke strane je otvoren, istakao je on.

Na žalost, ni Komisija ni tužilaštvo u međuvremenu nisu došli do novih svedočenja i dokaza koji bi predstavljali napredak u rešavanju ovog slučaja, rekao je za Matić za Udruženje novinara Srbije.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Ivana Rakočević za UNS navodi da se „sprovodi postupak“ povodom smrti novinarke.

„Tokom sprovođenja postupka izvršene su provere, ispitani brojni svedoci i obavljena različite veštačenja. Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, obavljena je rekonstrukcija događaja na licu mesta, a celokupan dokazni materijal je dostavljen i Forenzičkom istitutu u Hagu, koji je takođe obavio veštačenje“, rekla je Rakočević.

Ona je istakla da Više javno tužilaštvo u Beogradu, sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, nastavlja sa preduzimanjem radnji radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela i utvrđivanja identiteta izvršioca.

Zvanična verzija događaja nakon što je novinarka „Duge“ pronađena mrtva je bila da je ona izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške, ali je okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine slučaj prekvalifikovao u ubistvo i pokrenuo je pretkrivični postupak.

Komentari

Vaš komentar