UNS: Apelacioni sud zatvorio sednicu po žalbama na presudu za ubistvo Ćuruvije

Vesti 07. dec 202221:031 komentar
Slavko Ćuruvija
Izvor: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

U nastavku procesa po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Apelacioni sud zatvorio je javnu sednicu a da li će dozvoliti novo izvođenje dokaza ili će bez toga doneti presudu, biće poznato u narednom periodu, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Po navodima UNS, i tužilaštvo i advokat nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, Vladimir Marinkov tražili su na današnjem ročištu da sud otvori pretres, zbog dokaza koji nisu izvedeni, a koji su po njihovim navodima, potrebni za presuđivanje.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović koja je iznosila žalbe nekadašnjih pripadnika DB Milana Radonjića i Ratka Romića, ponovila je da traži oslobađajuću presudu jer njeni branjenici nisu učestvovali niti ubili Slavka Ćuruviju.

„Prvostepeni sud je uveren da je izvršilac NN lice, ali nije objasnio kakva je veza između NN lica i okrivljenih“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Po njenim rečima, krivični postupak nije vodjen da bi se utvrdilo ko je ubio Ćuruviju ;već radi „obračuna sa službom Državne bezbednosti i vlašću Slobodana Miloševića“.

Ona je dodala da priča o tome kako je Državna bezbednost u ime države ;ubila Ćuruviju, „ne bi smela da bude istorijski prihvaćena“.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine dok je trajala NATO agresija na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju.

Ubijen je ispred stana, u prolazu, tako što mu je napadač prišao sa ledja i pucao iz automatskog pištolja, a zatim mu, prišavši još bliže, ponovo pucao u glavu kada je pao na zemlju.

Prvostepeno su za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i časopisa Evropljanin kažnjeni nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti. Tadašnji njen šef Rade Marković osudjen je na 30 godina zatvora kao i šef njenog beogradskog centra Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osudjeni na po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je, ukidajući presudu, naveo da je Veće Specijalnog suda prekoračilo optužbu jer je navelo da je u Ćuruviju pucalo NN lice, mada su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Romić i Kurak.

U presudi su Romić i Kurak, kojem se ;sudi ;u odsustvu jer je u bekstvu, kvalifikovani kao pomagači.

Marković se godinama nalazi u zatvoru, osudjen je u predmetima Ibarska magistrala – atentat na Vuka Draškovića, za ubistvo Ivana Stambolića i za ponovljeni atentat na Draškovića, u Budvi.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da usvoji, ili odbije žalbe, ali i da otvori glavni pretres i na taj način presudi.

Komentari

Vaš komentar