UNS i ANEM: U komisijama za finansiranje stručnjaci iz nepostojećih udruženja

Vesti 25. maj 202212:17 0 komentara
N1/arhiva

Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenili su da je Ministarstvo kulture i informisanja, na čelu sa ministarkom Majom Gojković, zloupotrebilo instituciju nezavisnog medijskog stručnjaka i u komisije koje odlučuju o projektnom sufinansiranju imenovalo stručnjake iz medijskih udruženja "koja ne postoje".

Udruženja navode da je ministarstvo donelo odluku da u komisijama koje odlučuju o budžetskom novcu za republičke medijske konkurse, većinu čine pripadnici medijskih udruženja čija je jedina svrha „raspodela novca medijima bliskim vlastima u lokalnim sredinama“.

UNS, Koalicija i ANEM u julu 2021. skrenuli su pažnju javnosti da je Ministarstvo na čelu sa Majom Gojković u Radnu grupu za izradu medijskih zakona rešilo da uvrsti, kako su naveli, „novinska udruženja PROUNS, Komnet, Društvo novinara Srbije, Asocijaciju radio televizija Srbije, Društvo novinara Vojvodine i Udruženje medija i medijskih radnika“.

„Tada smo jasno rekli da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim, pojavljuju i u drugim organizacijama“, navedeno je u saopštenju.

UNS, Koalicija i ANEM poslaće danas Ministarstvu kulture i informisanja zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kom traže imena i profesionalne biografije svih pristiglih kandidata za članstvo u ovogodišnjim komisijama.

„Analizom tih podataka bićemo u prilici da javnost upoznamo ko su bili kandidati, a ko je odlukom Ministarstva odabran da odlučuje o budžetskom novcu namenjenom medijskim sadržajima od važnosti za javnost i građane Srbije“, naveli su iz udruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!