UNS i SINOS traže da se Evropski akt o slobodi medija primeni i u Srbiji

Vesti 26. jul 202211:09 1 komentar
UNS, UNS logo
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) pridružilo se inicijativi Sindikata novinara Srbije (SINOS) i najavilo da će zajedno uputiti predlog Evropskoj federaciji novinara (EFJ) da se Evropski akt o slobodi medija ne primenjuje samo u zemljama članicama Evropske unije (EU), već i zemljama koje su kandidati za članstvo, uključujući i Srbiju.

Evropski akt o slobodi medija, kako se ističe u saopštenju, zalagaće se za slobodan protok informacija preko jedinstvenog medijskog tržišta, transparentnost medijskog vlasništva i državnog finansiranja.

Promovisaće fer raspodelu javnih sredstava i eliminisanje korupcije, kao i kreiranje mehanizma za praćenje medijskog pluralizma i zaštitnih mera koje ograničavaju koncentraciju vlasništva medija.

Akt će biti usvojen u 16 zemalja EU, sa ciljem da ukaže na probleme poput lošeg rada regulatornih tela, političkog pritiska na medije, nasilje nad novinarima i pristrasnih javnih servisa, kao i da doprinese pronalaženju rešenja.

Predlog za donošenje dokumenta su potpisali Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Кoalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) i mnoge druge organizacije.

Komentari (1)

Vidi sve komentare