UNS: Novinari Žig infa su zabrinuti za svoju bezbednost

Vesti 03. sep 202115:09 1 komentar
UNS, UNS logo
N1

Udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog okolnosti u kojima rade novinari Žig infa, koji izveštavaju o radu lokalnih organa vlasti i dešavanjima u beogradskoj opštini Grocka, jer otvoreno strahuju za svoju bezbednost posle nedavnih objava o broju i angažovanim savetnicima u lokalnoj vlasti.

Iz razgovora sa urednikom Željkom Matorčevićem i saradnikom Milanom Jovanovićem iz Žig infa, UNS je saznao da obojica strahuju za svoju bezbednost, pogotovo jer se 9. oktobra navršava tri godine od prebijanja Matorčevića za koje niko nije odgovarao, kao i da odgovorni za paljenje Jovanovićeve kuće nisu pravosnažno osuđeni.

Matorčević i Jovanović smatraju da se stvara atmosfera u kojoj bi neko mogao da ih napadne, jer ih lokalna vlast označava kao redakciju koja se služi „lažima“, kao i da pokušavaju da „ukaljaju ugled predsednika i same opštine“.

Udruženje poziva nosioce vlasti u Grockoj da se služe samoregulatornim i zakonskim mehanizmima, da upute demanti, obrate se Savetu za štampu i u krajnjoj liniji sudu ukoliko smatraju da su neistine o njihovom radu objavljene u medijima.

U saopštenju UNS upozorava da vlast u ovoj beogradskoj opštini ne može da ne bude svesna teških posledica koje su zbog svog rada pretrpeli novinari Žig infa i da ni na koji način ne treba da uvredljivim kvalifikacijama podstiču mogućnost da bilo ko ugrozi bezbednost novinara ove lokalne redakcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare