UNS osudio napad na bugarske novinare u Bosilegradu

Vesti 16. jun 202213:29 0 komentara
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je napad na ekipu Bugarske nacionalne televizije koji se desio utorak u blizini rudnika Podvirovi kod Bosilegrada i traži hitnu i efikasnu reakciju policije i tužilaštva kako bi počinioci u što kraćem roku odgovarali.

Pročitajte još:

Novinarka i producent Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andreev i tehničar Robert Vacov zajedno sa ekološkim aktivistima iz Bugarske i Bosliegrada napadnuti su dok su snimali prilog o zagađenju prirodne sredine za koje se pretpostavlja da poziče iz ovog rudnika, saopštio je UNS.

Kako je za UNS rekao Dimitar Dimitrov, koji je vozio novinarsku ekipu, u blizini rudnika na putu je bio preprečen minibus, pa su izašli iz automobile i nastavili pešice.

„Grupa radnika zajedno sa direktorom ‘Bosil-metala’ Miodragom Vukajlovićem iznenada ih je zasula kamenicama – jedan kamen je pogodio i razbio kameru, a mene su udarili pesnicom u grudi“, rekao je Dimitrov.

Novinari i aktivisti incident su prijavili policiji po povratku u Bosilegrad, pošto, kako kažu, na mestu sukoba telefonska mreža nije imala domet.

Nakon incidenta je došao i tužilac iz Vladičinog Hana koji je uzeo izjave od svih aktera.

O incidentu je obavešten i generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev, koji je odmah došao u Bosilegrad.

Kako je za UNS rekao predsednik Kulturno informativnog centra Bosilegrad Ivan Nikolov, ekipa Bugarske nacionalne televizije imala je sedmodnevnu akreditaciju Ministarstva kulture i informisanja Srbije da snimi prilog o zagađivanju prirodne sredine.

Iz kompanije „Bosil-Matal“ izjavili su da najoštrije osuđuju incident koji se dogodio na ulazu u rudnik i da Uprava sarađuje u istrazi sa svim nadležnim organima, a da je u toku i interni postupak utvrđivanja činjenica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!