UNS osudio napad na Cvijića: Nasilje nije smelo da se dogodi

Vesti 29. maj 202416:28 1 komentar
Novinar Vuk Cvijić
Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje novinara Srbije osuđuje napad na novinara nedeljnika "Radar" Vuka Cvijića, saopšteno je iz ove organizacije.

Prema svedočenju Cvijića njega je danas u Kosovskoj ulici prvo vređao, a zatim i pesnicom u glavu udario direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.

Cvijić je rekao UNS-u da je prolazio Kosovskom i da su u kafiću kod broja 18 sedeli Lađević i novinar kom se javio, pozdravio ih je i pitao „kako ste“. Zatim je, prema svedočenju Cvijića, Lađević ustao od stola i počeo da ga vređa, unosi mu se u lice, da bi u jednom momentu čak došlo i obezbeđenje koje se postavilo između Lađevića i njega, navodi UNS.

„On im se obratio i rekao ne brinite se, mi smo kolege“, rekao je Cvijić UNS-u.

Zatim se obezbeđenje udaljilo, a Cvijić je, kako je objasnio, napadnut.

„Udario me pesnicom u glavu. Zatim mi se uvredljivo obratio i rekao ‘šta, nećeš da se biješ?`. Rekao sam da ću pozvati policiju. A on je uzvratio: `Reci im da sam gore u redakciji`“, ispričao je novinar „Radara“ UNS-u.

Cvijić je postupio u skladu sa uputstvima Stalne radne grupe za bezbednost novinara i napad prijavio policiji i članu SRG Veranu Matiću, koji je odmah došao u Kosovsku ulicu.

„Došla je odmah uz redovnu policiju i ona iz sastava Uprave kriminalističke policije. Vuk je postupio po preporuci SRG, pozvao je SOS telefon na kom se prijavljuju napadi na novinare, a ja sam prijavio slučaj kontakt tački u nadležnom tužilaštvu. Sve smo uradili u rekordnom vremenu što je moglo da se uradi i u skladu je sa mehanizmom koji je ustanovila SRG“, rekao je Matić UNS-u.

UNS je pozvao i direktora „Srpskog telegrafa“ koji je negirao da se napad dogodio.

„Sve je slagao“, rekao je Lađević i zamolio da ga zovemo kasnije, ali potom nije odgovarao na pozive.

Kao novinarska organizacija koja učestvuje u radu SRG u okviru kog se prati svaki konkretan slučaj napada na novinare, UNS će informisati javnost o toku ovog postupka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare