UNS: Pet opština nikada nije raspisalo konkurs za sufinansiranje medija

Vesti 10. jun 202213:01 1 komentar
N1

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da za pet opština u Srbiji, Raču - Gadžin Han, Sjenicu, Lapovo i Bosilegrad, ne važi Zakon o javnom informisanju i medijima, jer te opštine nisu raspisale nijedan konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od kada je donet Zakon o javnom informisanju i medijima 2015. godine.

Tim zakonom i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, propisano je da Republika Srbija, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave izdvajaju deo budžeta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Pročitajte još

Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije, rekla je da Zakon o javnom informisanju i medijima ne propisuje sankciju zbog nepoštovanja obaveze raspisivanja konkursa, ali ukoliko Ministarstvo kulture i informisanja dođe do saznanja da određene lokalne samouprave nisu raspisale konkurs, obaveštava ih da su dužne da postupaju u skladu sa Zakonom i raspišu konkurs.

„Ministarstvo je u neposrednom kontaktu s lokalnim samoupravama i redovno ukazuje na obavezu raspisivanja konkursa, odnosno doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima“, izjavila je Trifunović.

Ona je za UNS objasnila da se Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa i propisuje obrazac za prijavljivanje za projektno sufinansiranje.

„Imajući ovo u vidu planirano je da se izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima predvide određene mere, odnosno da se predvide mehanizmi kojima bi se sankcionisalo ponašanje onih lokalnih samopurava koje ne postupaju u skladu sa Zakonom, odnosno ne poštuju obavezu raspisivanja konkursa“, rekla je Trifunović.

Opštine Rača, Gadžin Han, Sjenica, Lapovo i Bosilegrad su potvrdile za UNS da od 2015. godine nisu izdvajale sredstva za sufinansiranje medijskih projekata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare