UNS podseća medije da prilagode sadržaj Danu žalosti

Vesti 04. maj 202317:58 0 komentara
Shutterstock

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da Zakon o obeležavanju Dana žalosti, elektronske i štampane medije obavezuje da prilagode sadržaj i ne objavljuju ništa što spada u domen zabave, te pozvalo medije da to i poštuju.

Zbog ubistva osmoro đaka i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Srbiji će sutra biti proglašena trodnevna žalost, podsetio je UNS.

Po zakonu, radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Srbije, su dužne da u programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti najpre emituju odluku o proglašenju i o programu njegovog obeležavanja, dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

Elektronski mediji imaju dužnost i da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede. Po zakonu, emiteri televizijskog i radijskog programa su obavezni da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Elektronski mediji su, prema zakonu, dužni da usklade detaljnu programsku šemu za vreme trodnevne žalosti. Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da u toku dana žalosti svoje listove štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti.

Mediji koji ne poštuju propise biće novčano kažnjeni, piše u saopštenju.

Zakon ne sadrži odredbe koje odnose na periodična i onlajn izdanja, istakli su iz UNS-a, te pozvali urednike i novinare onlajn medija i periodičnih štampanih izdanja da ne objavljuju zabavni sadržaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!